Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Skeleton - Hlavou napřed do ledového tobogánu

Skeleton se pravidelně objevuje na předních příčkách žebříčků nejnebezpečnějších sportů. A není divu, vydat se na cestu ledovým korytem pouze na tenké desce a navíc hlavou napřed vyžaduje jistou odvahu. Adrenalinový a divácky poměrně atraktivní sport si poměrně dlouho hledal cestu do olympijského programu, v Soči se však skeletonisté představí pod pěti kruhy už počtvrté za sebou.

Skeleton
zdroj: AP autor: Arno Balzarini

V základní charakteristice je skeleton sportem podobným bobům nebo saním. Cílem je tedy projet speciální ledové koryto v co nejkratším čase, přičemž během jízdy překonává jezdec přetížení až 5G. Na rozdíl od saní však závodník neleží při jízdě na zádech, ale naopak na břiše, hlavou po směru jízdy. Saně pro skeleton vypadají jako tenké prkno, na polstrované desce s držadly jsou pak zespodu připevněny ocelové nože, které kloužou po ledové dráze.

Historie skeletonu je neodmyslitelně spjata se známým švýcarským zimním střediskem Svatý Mořic. Na místní proslulé dráze Cresta se první závody konaly už v roce 1884 a původní 1200 metrů dlouhá dráha ze Sv. Mořice do Celeriny existuje dodnes. V Evropě ale zůstával dlouho ve stínu populárnějších saní a do itineráře olympijských her se dostal v průběhu 20. století pouze dvakrát – není překvapením, že v obou případech (1928 a 1948) se olympiáda konala právě v "rodišti" skeletonu, ve Sv. Mořici.

Další olympijská šance se naskytla až v roce 2002, kdy Hry hostilo americké Salt Lake City. Výrazně tomu napomohla nesrovnatelně větší popularita skeletonu v zámoří. Skeleton je od té doby pevnou součástí olympijského programu a o cenné kovy mohou bojovat také ženy. Prvním novodobým olympijským vítězem se stal domácí favorit Jimmy Shea, který při oficiálním zahájení Her přednášel slib sportovců. Jeho následovník Duff Gibson je pak nejstarším individuálním olympijským vítězem v historii zimních her, při triumfu v Turíně 2006 mu bylo už 39 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Abeceda zimních sportů: Skeleton

Už nyní je jisté, že v Soči poznáme dva nové olympijské šampiony. Vítěz soutěže mužů z Vancouveru Jon Montgomery se do kanadského výběru nekvalifikoval, obhájkyně ženského zlata Amy Williamsová ukončila kariéru už před dvěma lety. Nejžhavějším favoritem na vítězství mezi muži je aktuální lídr světového poháru a stříbrný z Vancouveru Martins Dukurs z Lotyšska, domácí prostředí pak bude hnát kupředu obhájce bronzu Alexandra Tretjakova. Mezi ženami budou na medaili jistě útočit vítězka čtyř letošních závodů SP Elizabeth Yarnoldová z Velké Británie, Američanka Noelle Pikus-Paceová nebo německá obhájkyně vancouverského bronzu Anja Huberová.

Olympijský program skeletonistů v Soči je poprvé rozložen do tří dnů. První dvě jízdy žen jsou na programu 13. února, o den později startuje soutěž mužů a rozdělují se medaile v ženské kategorii a v sobotu 15. února boje vyvrcholí závěrečnými dvěma jízdami mužů. V obou kategoriích absolvují závodníci čtyři jízdy, jejichž časy se sčítají. Žádný z českých skeletonistů se do Soči nekvalifikoval.

Skeleton
zdroj: ČTK
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články