Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Běžci na lyžích jsou na OH připraveni, potíže měl jen Jakš

Praha – Čeští běžci na lyžích jsou připraveni na vrchol sezony a chtějí na olympijských hrách bojovat nejméně ve třech disciplínách o pozice do šestého místa. Zdravotní potíže měl pouze Martin Jakš, který svůj program v Soči přizpůsobí podle aktuální situace a možná vynechá skiatlon, přednost přípravě v nižší nadmořské výšce na rozdíl od týmových kolegů dal Lukáš Bauer, největší česká naděje na cenný kov. Ženy věří zejména Evě Vrabcové-Nývltové.

Sport
zdroj: ČT4

"Příprava proběhla tak, jak jsme si ji naplánovali. Lukáš zůstal v Toblachu a nejel s námi do hor. Bohužel ale po světovém poháru v Novém Městě opět onemocněl Martin Jakš. Ostatní jsou v pořádku," řekl trenér mužů Miroslav Petrásek. "Máme tři disciplíny, kde bychom mohli považovat za vynikající výsledek do šestého místa - Bauer na klasické patnáctce, štafeta a týmový sprint. To bych si přál," uvedl. "Kdyby to cinklo, bylo by to skvělé," doplnil kouč, který po Soči u týmu skončí.

Trochu starosti mu dělá Jakš, jehož příprava se zpozdila o několik dní kvůli střevní viróze. Měl by přitom nastoupit už do skiatlonu, který je na programu jako první disciplína, společně s Jiřím Magálem a Petrem Novákem. "Pokud by to nestíhal, zvážil bych jeho start hlavně kvůli štafetě," řekl. "Jsem připravený, že skiatlon vynechám, jakmile to v trénincích nebude ideální, a půjdu až do štafety," prohlásil Jakš.

Sprint pojedou Dušan Kožíšek a Aleš Razým, do závodu na 15 km klasicky nastoupí pouze Bauer. "Pak je brzy štafeta, a té chceme věnovat maximum," vysvětlil Kouč. Týmový sprint čeká na Razýma s Jakšem, závěrečnou padesátku poběží všichni kromě Kožíška a Razýma. Pakliže by se Jakš nestihl dostat do ideální formy, existuje varianta, že by ho v týmovém sprintu nahradil Bauer, který právě krátké závody nemá příliš v oblibě.

Petrásek ale pro tuto nezvyklou variantu má vysvětlení. I proto, že loni se konal testovací závod na trati v Soči. "Je tak těžká, že pro klasického sprintera bude těžké vyjet ten kopec třikrát za sebou," uvedl. "Druhým náhradníkem bude Novák," doplnil. Na klasického sprintera Kožíška se v této disciplíně nedostane. "Není výborný klasik," poznamenal Petrásek.

Tým žen je čtyřčlenný a věří hlavně Vrabcové-Nývltové. "Kdyby se ve štafetě pohybovaly kolem dvanáctého místa, tak by to bylo slušné. U Evy (Vrabcové-Nývltové) nemohou být ambice po úspěšné Tour de Ski nízké. Pokud by se pohybovala mezi desítkou a patnáctkou, tak by to bylo výborné. Od ostatních toho moc očekávat nemůžeme," uznal kouč ženského týmu Lukáš Krejčí.

Muži trénovali ve vysokohorském prostředí v Lavaze s výjimkou Bauera. "Jsem na čtvrté olympiádě a všechny byly ve výšce, takže zkušenosti máme, v tom bych problém neviděl. Ani v tom, že Bauer tu přípravu neabsolvoval," řekl Petrásek o české jedničce, kterou ještě v sobotu čeká závod SP na 15 km klasicky v Toblachu. "Tam se uvidí, jakou má formu. Ale myslím, že nejezdí špatně, kromě Jakšíka jsou všichni připraveni," ujistil Petrásek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články