Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Koudelka je zpět. Jsme optimističtí, zní z týmu skokanů před Soči a MS

Praha – Českým skokanům se v letošní sezoně zatím příliš nedaří. Například na Turné čtyř můstku skončil nejlépe dvacátý Jan Matura, Lukáš Hlava skončil ještě o deset příček hůře. Sportovní ředitel skoku na lyžích Rostislav Jozífek si však myslí, že pomyslný odraz už proběhl, a je poměrně optimistický. K družstvu skokanů se navíc vrátil po dlouhotrvajících zdravotních problémech Roman Koudelka, což je před olympiádou v Soči a domácím mistrovstvím světa v letech na lyžích, které se v Harrachově koná v půli března, nepochybně dobrá zpráva.

Koudelka samozřejmě mnohé vynechal, v Garmisch-Partenkirchenu odskákal teprve svůj první závod sezony. "Už je to docela dobré. Doháním, co jsem zameškal, tři měsíce jsem netrénoval a neskákal a za měsíc se mi to podařilo dohnat. Teď už bude záležet na nějakých vyšších mocích, jak to půjde na můstku."

Volba prvního závodu v sezoně nebyla náhodná. "V Ga-Pa jsem si chtěl zazávodit, je to můstek, který mám rád. I prostředí se mi líbí. Přestože jsem předtím měl pouze pět skoků, mohl jsem si tam nakonec skočit, vyzkoušet atmosféru a to, jak se tělo bude chovat při nervozitě. Účel to splnilo," pochvaloval si Koudelka.

Vzhledem k začátku sezony je každý důvod k optimismu důležitý. "Sezona se nám zpočátku vůbec nevyvíjela dobře, když to srovnám s loňskou, tak to prostě dobré nebylo. Ale vývoj teď směřuje dopředu a vidím to pozitivně," říká Jozífek a dodává, že forma by se měla směrovat směrem k Soči a také domácímu MS v letech na lyžích, které se letos bude konat v Harrachově.

Na olympiádu se kromě Jakuba Jandy, Jana Matury, Lukáše Hlavy a Antonína Hájka podívá právě i Koudelka. Nakonec se nemusel potýkat ani s kvalifikací. "Roman neměl žádné podmínky. Pro český skok toho udělal hodně, my jsme celou jeho zdravotní anabázi zblízka sledovali a Roman dostal jediného žolíka, kterého jsme měli," poznamenal Jozífek, kterého potěšilo jednomyslné rozhodnutí rady o jeho udělení.

Zdálo by se, že skokané pojedou na olympiádu a domácí MS v letech bez větších očekávání, nicméně Jozífek upozorňuje, že i Češi mohou být silní. "Momentálně musíme říct, že jsme na šestém místě. Na olympiádě se může stát cokoliv, týmy jsou nesmírně vyrovnané. Navíc se vrací 'Koudy' do týmu. On tmelí tým, přináší do něj dobrou náladu. Když absentoval delší dobu, tým neměl jiskru. Teď jsme optimističtí."

Jozífek se nebojí ani poměrně konkrétních cílů. "Kdybychom byli kolem pátého místa, byli bychom spokojení. Nicméně daleko větší síla týmu je při letech. Mají z nás ve světě strach," řekl ve Sportovních zprávách.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Roman Koudelka a Rostislav Jozífek
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články