Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kritické žurnalisty v Soči šikanují, tvrdí Výbor na ochranu novinářů

New York - Způsobem nebývalým od rozpadu Sovětského svazu postihují ruské úřady před olympijskými hrami v Soči novináře, ochránce lidských práv a občanské aktivisty. Zahraniční zpravodajové narážejí na překážky například při získávání informací o zneužívání práce gastarbeiterů, korupci nebo o prohřešcích proti ochraně životního prostředí, píše v kritické zprávě o podmínkách pro novinářskou práci v Soči newyorský Výbor na ochranu novinářů (CPJ). Kritický pohled na podmínky novinářské práce v Soči má rovněž americká organizace Human Rights Watch. V nedávném prohlášení uvedla, že ruské úřady jsou odpovědné za pronásledování novinářů a ochránců lidských práv.

Olympijský park v Soči
zdroj: Reuters autor: Gary Hershorn

Ruská státem kontrolovaná média se kritickému pohledu vyhýbají a hrstka žurnalistů, kteří pracují pro místní nezávislá média, je vystavena pomluvám a pronásledování, uvádí se ve zprávě CPJ. Ruské úřady ani místní novinářské organizace na vznesená obvinění zatím nereagovaly.

Ruská vláda oficiálně uvolnila na budování olympijské infrastruktury přes 200 miliard rublů, podle opozičních politiků byly ale ve skutečnosti náklady až sedminásobné. Třetina, ale podle některých i polovina z této částky přitom skončila v kapsách podvodníků. Novináři, kteří na tento stav upozorňují, se často dostávají do problémů a jsou vystaveni šikaně místní policie a správních úřadů.

Během výstavby olympijských sportovišť byla podle agentury AP zatčena a odsouzena řada nezávislých ruských novinářů. Jednu z nich, Svetlanu Kravčenkovou ze zpravodajského serveru Kavkazskyj uzel, policie obvinila z napadení policisty. Soud ji uznal vinnou, rozsudek zatím nepadl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články