Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Hrozí olympionikům teroristé? MOV to považuje za "nereálné"

Budapešť - Olympijské výbory několika evropských zemí obdržely teroristickou hrozbu před zimní olympiádou v ruském Soči. Postupně to potvrdily olympijské výbory Maďarska, Slovinska, Itálie, Německa, Slovenska i USA. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ovšem považuje výhrůžku za nereálnou, dopisy prý byly rozeslány hromadně. Mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment prohlásil, že Praha žádnou podobnou výhrůžku nedostala.

Sport
zdroj: ČT4

O teroristické pohrůžce nejdříve informoval Maďarský olympijský výbor (HOC). Jeho předseda Zsolt Borkai oznámil, že obdobné výhrůžky dostaly i další země, a generální tajemník Bence Szabó dodal, že je obdrželi jak Mezinárodní olympijský výbor, tak ruští organizátoři zimních olympijských her. Jiný člen výboru agentuře Reuters řekl, že v obdrženém textu stojí, že "osoby účastnící se olympijských her mohou být vyhozeny do povětří".

Stejný dopis jako Maďaři dostali i Italové, Němci, Slováci či slovinští olympionici, kteří věc předali policii. "Výbor obdržel dopis s teroristickou hrozbou psaný rusky. Přeložili jsme ho a předali policii," uvedl mluvčí slovinského výboru Brane Dmitrovič. Také americký olympijský výbor poté sdělil, že takový e-mail obdržel a předal příslušným orgánům. Dodal, že na zajištění bezpečnosti americké delegace a dalších Američanů cestujících do Soči spolupracuje s ministrem zahraničí USA a ruskými pořadateli a bezpečnostními složkami.

Olympijský stadion Fišt v Soči
zdroj: Isifa/EPA autor: MAXIM SHIPENKOV

Původně Maďaři brali hrozbu teroristických činů vůči olympijské výpravě velmi vážně, později však otočili. "Mezinárodní výbor i organizační komise po rozboru tohoto dopisu oficiálně prohlašují, že hrozba není reálná," uvedl vedoucí vnějších vztahů HOC Zsigmond Nagy.

"Očividně jde o oběžníkový e-mail, protože podle informací z Mezinárodního olympijského výboru dostalo stejný e-mail více národních olympijských výborů", přičemž se maily lišily jen v označení státní příslušnosti, uvedl Slovenský olympijský výbor. Italský olympijský výbor, že zůstává v klidu a vyjádřil "důvěru" v bezpečnostní opatření, která kvůli ZOH přijaly ruské úřady.

Sport
zdroj: ČT4

MOV údajně prohlásil, že otázku bezpečnosti bere velmi vážně a všechny věrohodné informace poskytuje relevantním bezpečnostním službám. "Ale v tomto případě to vypadá tak, že e-mail rozeslaný vícero národním olympijským výborům neobsahuje hrozbu a jeví se jako náhodné poselství od někoho z veřejnosti," cituje stanovisko MOV tisková zpráva slovenského výboru.

Čechům žádný podobný dopis nepřišel. "Věříme, že bezpečnostní opatření v Rusku budou dostatečná a vše proběhne v pořádku," prohlásil mluvčí ČOV Alexandr Kliment. "Požádali jsme Mezinárodní olympijský výbor, aby nám poslal vyjádření k situaci. Odpověď jsme ale
ještě nedostali," dodal.

Během Her v Soči, které začnou 7. února, se Rusko obává sebevražedných útoků, podobných dvěma prosincovým atentátům ve Volgogradu. Při nich přišlo o život 34 lidí a více než sto utrpělo zranění. Ruské úřady proto v předstihu před olympiádou v oblasti zavedly přísná bezpečnostní opatření.

Dějiště zimních her leží nedaleko Kavkazu, který se dlouhodobě potýká s násilnými akcemi náboženských extremistů usilujících o vytvoření ortodoxního islámského státu.

Zdroj
ČTK, ČT24, Reuters, CNN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články