Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Soči: Lesk, bída a pošramocená svoboda

Soči - Nejdražší olympiáda v historii je téměř připravena. Výstavba zbrusu nových olympijských areálů a nezbytné infrastruktury vyšla ruské organizátory na 50 miliard dolarů. Podívejte se v galerii na místa, kde budou olympijští sportovci svádět boje o medaile a trávit volný čas. A taky na to, jak vypadá odvrácená strana narychlo nablýskaného olympijského města.

Rusko chtělo oslnit perfektní oslavou sportu. Kvůli politice ale hry ztrácejí lesk ještě před zahájením. Roste počet významných hostů, kteří si podívanou naživo nechají ujít. Nedorazí německý prezident Gauck ani jeho francouzský protějšek Hollande. Doma zůstane i polský premiér Tusk. Oficiálně důvody nesdělují, dlouhodobě ale kritizují stav lidských práv v zemi a pronásledování ruské opozice. Na zimní olympiádě nebude reprezentovat ani prezident Obama či jiný čelný představitel státu. Američané vyšlou do Soči oficiální delegaci, již povedou osobnosti z řad gayů a leseb. 

V Rusku se s přípravami Olympijských her stupňuje diskriminace, upozornila organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch. Ruská vláda podle ní pokračuje v tlaku na občanskou společnost, s nímž začala už v roce 2012. Terčem tlaku jsou především nevládní organizace, odpůrci Kremlu a homosexuálové.

Ruské úřady kritiky olympiády zastrašovaly

Olympiáda je podle ochránců lidských práv důvodem, proč byli z vězení propuštěni dlouholetý kritik Kremlu Michail Chodorkovskij a členky skupiny Pussy Riot a proč Rusko zastavilo stíhání aktivistů z Greenpeace. Putinova milost ovšem není známkou uvolnění poměrů, je to snaha o zlepšení mediálního obrazu Ruska před nastávající olympiádou, tvrdí organizace. Human Rights Watch připomíná, že ruské úřady v uplynulém roce často zastrašovaly nebo šikanovaly jednotlivce, kteří nedostatky při přípravě olympiády v Soči kritizovali. 

Již v roce 2012 přijalo Rusko zákon, podle kterého se musí nevládní organizace, jež přijímají příspěvky i z ciziny, označit za "zahraniční agenty". V loňském roce navíc nevládní organizace čelily desítkám kontrol od úřadů a často se setkaly i se zastrašováním.

HRW vadí i zákon "o zákazu propagace netradiční sexuální orientace mezi nezletilci", který vyústil ve vlnu homofobní rétoriky v politice i v médiích a přispívá v Rusku k růstu násilí vůči homosexuálům. Moskva podle organizace představuje nevládní organizace i homosexuály jako nepřátele Ruska a ruských tradic a odmítá připustit, že by mohli pro zemi znamenat i přínos.

HRW: Úřady na Kavkaze podporují vznik milicí, které vyhánějí z domovů muslimy

Ochránci lidských práv také poukazují na přehnaně tvrdý postup ruských úřadů proti islamistům na Kavkaze. Tamní úřady údajně přestaly hledat kompromisy s náboženskými vůdci a zaměřily se na větší represe, jejichž terčem se prý často stávají příbuzní povstalců, kteří se do protivládních činností nijak nezapojili. Úřady na Kavkaze navíc údajně podporují vznik milicí, které vyhánějí z domovů všechny muslimy. 

Rusko zavedlo kvůli Soči přísná bezpečnostní opatření

V Rusku sílí v souvislosti s olympiádou obavy z možných teroristických útoků. Do Soči vede stopa nejméně jedné černé vdovy – dvaadvacetileté Dagestánky (čtěte víc). Proti potenciální sebevražedné atentátnici stojí nejmodernější technika, výkvět ruských tajných služeb, tisíce policistů a vojáků. V okolních horách budou hlídkovat i zkušení veteráni čečenských válek. Vzhledem k počtu sportovců a návštěvníků je ale možných cílů nepřeberně. "Stejný efekt jako výbuch na stadionu může způsobit výbuch v nějaké restauraci v Soči, kde je umístění nálože nebo příchod sebevražedného atentátníka podstatně jednodušší," prohlásil Lumír Němec, bývalý náčelník speciální vojenské jednotky SOG.

Obavy z útoků vyjadřují hlavně Spojené státy. Americká armáda nabídla Rusku pomoc se zajištěním bezpečnosti. Pentagon může poslat letadla nebo námořní lodě. Mezitím ale USA připravují taky plány na případnou evakuaci svých obyvatel. Český pas bude mít v Soči až 8 tisíc návštěvníků. Ministerstvo zahraničí jim bude při případných problémech pomáhat přímo na místě. Česko totiž otevře přímo v místě her konzulát. Fungovat bude na adrese Pervomajskaja 9, v centru Soči, 24 hodin denně (více zde).

Povoleny jsou jen transparenty s překladem

Bezpečnostní opatření budou přísná: návštěvníci olympiády by neměli nosit zbraně, ale ani velké tašky. Neměli by rovněž fotografovat letiště nebo mosty a podle ministerstva musí počítat s častými policejními kontrolami. Návštěvníci sportovních podniků budou povinni okamžitě informovat organizátory o podezřelých předmětech, které spatří ve svém okolí. Diváci nesmějí tvář zakrývat maskou. Nejnovější pokyn pak zní, že cizojazyčné transparenty musejí být označeny překladem. Na tribunách a sportovištích je totiž zakázáno šířit jakoukoli politickou či náboženskou literaturu včetně plakátů, letáků a brožur.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusko vydalo přísné regule pro návštěvníky olympiády
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články