Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Putin: Homosexuálové musí v Soči "nechat děti na pokoji"

Soči – Pronásledování homosexuálům v Soči nehrozí, zopakoval ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň ale upozornil, že musejí "nechat na pokoji děti". V Rusku je zakázána propagace homosexuality i pedofilie mezi nezletilci. Část aktivistů kvůli kontroverznímu zákonu vyzývá k bojkotu zimní olympiády. Ta se koná v Soči už v únoru. Rusko se obává teroristických útoků, proto byla přijata zvláštní bezpečnostní opatření. V dagestánském středisku Machačkala si dnes dva výbuchy vyžádaly nejméně 7 zraněných. Místní úřady ale připisují incident spíše vyřizování účtů v podsvětí než teroristům.

Vizualizace Olympijského parku Letná 2014
zdroj: ČOV

Ruský prezident ujistil, že homosexuálové se budou moci v dějišti nadcházející zimní olympiády cítit vítáni. "Nezakazujeme nic a nikoho nezatýkáme. U nás není (trestní) odpovědnost za tyto (homosexuální) vztahy, na rozdíl od některých států v USA. Můžete být v klidu a v pohodě, ale nechte děti na pokoji," poznamenal prezident během schůzky s dobrovolníky pomahajícími s organizací her. "U nás neplatí zákaz netradiční sexuální orientace, zakázána je propaganda homosexuality a pedofilie," dodal.

V Rusku platí kontroverzní zákon "o zákazu propagace netradiční sexuální orientace mezi nezletilci". Ten podle kritiků prakticky umožňuje zakazovat veškeré akce homosexuální komunity. Nepřímo také povzbuzuje k útokům proti homosexuálům.

Gayové
zdroj: ČT24

Filmový Gandalf vyzval Putina, aby zákon zrušil

Skupina 27 nositelů Nobelovy ceny z různých oborů tento měsíc vyzvala Putina v otevřeném dopise, aby zákon zrušil. Putin ho podepsal loni v červnu. Spoluautorem výzvy je herec a aktivista britské homosexuální komunity Ian McKellen, který se podepsal jménem své postavy z trilogie Pán prstenů Gandalf.

Dopis má podle autorů "ukázat, že mnoho vážených členů mezinárodního vědeckého společenství projevuje solidaritu s politiky, umělci, sportovci a mnoha dalšími, kteří již vyjádřili svůj odpor k postupu ruské vlády proti homosexuálním spoluobčanům". Doufají také, že protesty proti spornému zákonu přimějí ruskou vládu "přijmout v 21. století humanitní, politické a demokratické principy, o které tolik usiloval Michail Gorbačov".

Za netradiční sexuální orientaci se dřív v Rusku trestalo

Moskva ale veškerou kritiku odmítá jako agresivní vnucování cizích hodnot. Homosexualita byla v Rusku do roku 1993 zločinem, za který hrozilo osm let vězeňského tábora. Na seznamu duševních nemocí figurovala až do roku 1999. Podle průzkumu se většina Rusů staví k homosexuálům nevraživě.

Rusové vynaložili na hry více než bilion korun a Putin si od nich slibuje, že se stanou výkladní skříní úspěchů země. S blížícím se datem olympiády ve světě sílí protesty proti Putinově represivní politice, ačkoliv nedávno propustil na svobodu aktivisty Greenpeace, rebelky z punkové skupiny Pussy Riot či svého odpůrce, bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského.

V Dagestánu explodovalo auto

Dagestánské úřady uvedly, že nejprve u jedné z restaurací v Machačkale neznámý pachatel vystřelil z granátometu. Když na místo dorazili policisté, aby incident vyšetřili, explodovalo zaparkované auto. Žádné oběti na životech si útok podle předběžných údajů nevyžádal.

Severokavkazským povstalcům připisují ruská média i sebevraždné atentáty, které si minulý měsíc ve Volgogradu vyžádaly 34 obětí na životech. Tyto útoky vyvolaly i obavy o bezpečnost olympijských her, Soči se totiž nachází nedaleko kavkazských hor.

"Naším úkolem jako pořadatelů je zajistit bezpečnost účastníků a diváků tohoto sportovního svátku - a uděláme pro to vše," ujistil ruský prezident před televizními kamerami v Soči. "Kdybychom se dopustili známek slabosti, ukázali strach, pomohli bychom teroristům dosáhnout jejich cílů," řekl Putin a vybídl mezinárodní společenství spojit síly v boji proti terorismu jako "vraždění nevinných".

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články