Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

V olympijské nominaci běžkařů chybí Koukal i Kožíšek

Praha – Po hokejistech znají olympijskou nominaci i běžci na lyžích. Do závěrečného výběru se nakonec nedostal finišman bronzové štafety z Vancouveru Martin Koukal či Dušan Kožíšek, v Soči naopak nebude chybět dálkový běžec Petr Novák. Hlavní postavou týmu by měl být veterán s medailovými ambicemi Lukáš Bauer. Česko vyšle do Soči minimálně osm bežkařů, navíc stále existuje naděje, že ještě získá dodatečná místa. 

Dušan Kožíšek (vpředu)
zdroj: isifa/vlp autor: Martina Bergman

Česko vyšle do Soči minimálně osm bežkařů. Mužskou pětici ve složení Lukáš Bauer, Martin Jakš, Aleš Razým, Jiří Magál a Petr Novák doplní tři ženy - Eva Vrabcová Nývltová, Petra Nováková a Karolína Grohová. 24. ledna se pak může rozhodnout ještě o jednom dodatečném místě pro Česko. O něj by stál třeba Dušan Kožíšek.

Ten zatím mezi nominovanými chybí, ale doufá, že by mu k důvěře od trenéra Petráska mohl pomoct víkendový sprint Světového poháru v Novém Městě. "Zatím ty výsledky nebyly kdo ví jaké. Ale zase tam (na olympiádu) jet jen zúčastnit se, by se bylo hezké, ale chtěl bych tam jet, udělat ty výsledky," říká Kožíšek.

Největší nadějí je Bauer

Nominaci běžců musí ještě v pondělí 13. ledna schválit Svaz lyžařů ČR a ve čtvrtek 16. ledna na svém zasedání plénum Českého olympijského výboru. "Největší šance na olympiádě má určitě Lukáš Bauer na klasické patnáctce, byl sbych rád, aby štafeta bojovala o první šestku, a uvidíme, jak uspěje týmový sprint. Razým ve sprintu či Jakš v duatlonu či na padesátce by mohli usilovat o desítku," řekl Petrásek na tiskové konferenci o ambicích svých svěřenců na únorové olympiádě v Soči.

Trojnásobný olympijský medailista Bauer vynechá skiatlon a jeho prvním startem bude klasická patnáctka, v níž by měl patřit k favoritům na medaili. "Doporučoval jsem mu to a vyšlo to z naší debaty," řekl Petrásek. Právě z klasické patnáctky má Bauer nejcennější kov - stříbro z Turína 2006.

Novák byl jednoznačná volba, Koukal neměl šanci

O čtveřici Bauer, Jakš, Razým a Magál v nominaci měl kouč jasno, ti splnili kritéria - získat minimálně dvacet bodů ve Světovém poháru. Nováka, v minulé sezoně celkově čtvrtého ve FIS Marathon Cupu, vybral Petrásek na základě jeho výkonů. "Nominace pátého člena nebyla těžká," komentoval Petrásek své rozhodování.

Je nám líto, video expirovalo.
Kožíšek chce vybojovat nominaci v Novém Městě, sněhu je dost

"Petr předváděl v dosavadní sezoně velice dobré výkony. A v minulosti, kdy jsem ho povolal, tak v kontaktních závodech předvedl dobrý výkon. Pro mě je důležitý pátý do štafety a Petr je univerzál a může být kvalitní náhradou," řekl Petrásek.

Vedle výkonů v kratších závodech upoutal Novák pozornost druhým místem na prosincové La Sgambedě, kde prohrál až ve finiši s hvězdným Norem Petterem Northugem a poprvé byl ve FIS Marathon Cupu na stupních vítězů.

Definitivně na olympiádě nepojede finišman bronzové štafety z Vancouveru 2010 Martin Koukal, který jezdí rovněž dálkové běhy, ale podle kouče nepředvedl výkony, aby mohl startovat. "Za jméno se místo neuděluje, je to třeba předvést na závodech. Stačí se podívat na jeho výsledky za tři roky, a tam najdete odpověď. Nejel ani na závody, na které jsme se domluvili, a Petr (Novák) byl lepší," řekl Petrásek. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články