Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Hadamczik odtajnil svůj výběr pro Soči. Nechybí Nedvěd ani Hemský

Praha - Reprezentační trenér Alois Hadamczik na tiskové konferenci oznámil svou finální nominaci pro olympijské hry. Během ní zdůraznil komplexnost procesu vybírání - ten vznikal po mnoho měsíců a vzal v ohled i složitost a rychlost aklimatizace přímo v Soči. Z otazníků, které před nominací existovaly, jsou mezi 25 hráči Petr Nedvěd i Aleš Hemský, naopak chybí Jiří Hudler. Kapitánem výběru bude Tomáš Plekanec.

Alois Hadamczik
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Otazník byl nad volbou Aleše Hemského či Jiřího Hudlera. "Hemský dostal přednost z toho důvodu, že je dobrý bruslař. Navíc musím říct, že vyspěl a na minulém MS byl nejlepším hráčem," osvětlil své důvody k volbě Hadamczik.

Radko Gudas s Ondřejem Palátem jsou oba talentovaní a nepříliš zkušení hráči, na velké mezinárodní akci budou vůbec poprvé. "Paláta jsme viděli na vlastní oči a hrál výborně, jeho výkonnost je vysoká a je agresivní. Gudas hraje 23 minut na zápas a je uznávaný. Kdo jiný by měl dostat šanci, když oba hrají v prvních lajnách a nastupují i na přesilové hry," dodal k překvapivým volbám mladých hráčů trenér reprezentace.

Alois Hadamczik o nominaci Petra Nedvěda:

"Od doby, kdy jsme ho nominovali, nikdy nezklamal. Měl příkladný přístup a radost z hokeje. Prosincový turnaj (Channel One Cup) nás ujistil, že na mezinárodní scénu patří, dává důležité góly. Jeho role v kabině byla nezastupitelná."

Kapitánem bude Tomáš Plekanec, který tentokrát dostal přednost před Patrikem Eliášem. "Dilema jsem neměl. Je oddaný a navíc je vynikající, komplexní hráč. Má veškeré předpoklady k tomu, aby ho kabina uznávala," uzavřel Hadamczik.

Z elitních českých hráčů v NHL v pětadvacetičlenném výběru nejsou například Jiří Hudler, Radim Vrbata, Roman Polák nebo Jan Hejda. "Vidíme tento tým jako nejlepší, nechtěl bych se vyjadřovat k hráčům, kteří v nominaci nejsou. Každý má svou kvalitu a je to jen o subjektivním pocitu nás, kteří jsme tým vytvářeli. My jsme se snažili vybrat tým, který spolu bude držet jako parta a dosáhne výsledku," doplnil reprezentační kouč.

Nominace české hokejové reprezentace pro ZOH:

Brankáři: Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL), Jakub Kovář (Avtomobilist Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (SKA Petrohrad/KHL),

obránci: Radko Gudas (Tampa Bay Lightning/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix Coyotes/NHL), Michal Rozsíval (Chicago Blackhawks/NHL), Ladislav Šmíd (Calgary Flames/NHL), Marek Židlický (New Jersey Devils/NHL), Michal Barinka (HC Vítkovice Steel/ČR), Tomáš Kaberle (Rytíři Kladno/ČR), Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL),

útočníci: Patrik Eliáš, Jaromír Jágr (oba New Jersey Devils/NHL), Michael Frolík (Winnipeg Jets/NHL), Martin Hanzal (Phoenix Coyotes/NHL), Aleš Hemský (Edmonton Oilers/NHL), David Krejčí (Boston Bruins/NHL), Milan Michálek (Ottawa Senators/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Vladimír Sobotka (St. Louis Blues/NHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL), Roman Červenka (SKA Petrohrad/KHL), Petr Nedvěd (Bílí Tygři Liberec/ČR), Jiří Novotný (HC Lev Praha/KHL).

Podle očekávání v nominaci nechybí brankář Ondřej Pavelec, kterého doplní Jakub Kovář a Alexander Salák. Přestože původně měl Hadamczik Pavelce v hlavě jako předpokládanou jedničku, nyní podle vývoje sezony tato pozice není jasná. "Máme trojici brankářů a budeme se rozhodovat až na samotném turnaji. Uvidíme, jaká bude forma a zdravotní stav. Kovář a Salák chytali výtečně, Ondra Pavelec se potýká s tím, že celý tým (Winnipegu) nehraje dobře," uvedl Hadamczik.

Český tým zveřejnil nominaci den před uzávěrkou, do 7.1. musejí nahlásit Mezinárodní hokejové federaci jmenný seznam všichni účastníci turnaje. Do 24. ledna pak mají možnost vyměnit hráče kvůli zranění. "Tam je to ještě takové volnější a stačí nahlásit, že hráč je zraněný, a může se nahradit," přiblížil generální manažer reprezentace Slavomír Lener.

"Do 11. února do direktoriátu turnaje v Soči následuje možnost takzvané pozdní výměny hráčů. Změnu je možné udělat ještě i nejpozději dvě hodiny před začátkem úvodního zápasu se Švédskem. Ale je to samozřejmě čím dál tím složitější s blížícím se začátkem turnaje a s ohledem na lékařská potvrzení a podobně," dodal Lener.

V týmu je tak 17 hráčů z NHL, pět z KHL a tři z extraligy. Nejzkušenějším hokejistou z pohledu odehraných zápasů za národní tým je Jágr, který se chystá na páté olympijské hry a je také jediným pamětníkem triumfu v Naganu v roce 1998. O rok starší Nedvěd bude Česko na olympiádě reprezentovat poprvé, v Lillehammeru v roce 1994 hrál za Kanadu.

Michal Barinka: "Nominace mě překvapila i potěšila, obojí zároveň. Dostat se na olympiádu je sen každého hráče. A já jsem rád, že se tam podívám. Mám šanci tam něco předvést."

Tomáš Kaberle:"Věděl jsem, že tam šance je, a jsem rád, že to vyšlo. Každý ale víme, že je ještě měsíc, než to začne. Takže doufám, že budu zdravý a opravdu pojedu. Věděl jsem, že to je zřejmě poslední šance jet na olympiádu."

Jiří Novotný: "Byl jsem napjatý, protože jsem byl mezi hráči, u kterých to nebylo jasné. A jsem rád, že jsem se tam vešel."

Petr Nedvěd: "Jsem nadšený a rád, že mě trenér Hadamczik nominoval. I pro něj bylo těžké brát hráče, kterému je 42 let. Nemám problém s jakoukoliv rolí a nebojím se říct, že Lojza (Hadamczik) je jediný trenér v Čechách, který by mě na olympiádu vzal. Chápu svoji roli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články