Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijská pochodeň pluje vesmírem

Moskva - Kosmická loď Sojuz TMA-11M s tříčlennou mezinárodní posádkou se úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Spolus trojčlennou posádkou cestuje i vzácný náklad – olympijská pochodeň. Zpět na Zemi se vrátí za čtyři dny a s ní také tři astronauti, kteří ukončí zhruba půlroční pobyt v orbitálním komplexu.

Cesta pochodně do vesmíru si vyžádala důkladnou přípravu. "Aby mohla být olympijská pochodeň dopravena na oběžnou dráhu, musely se udělat šachy v pravidelném harmonogramu dopravy posádky na stanici. Žádná jiná posádka by to už nestihla, aby se pochodeň dostala zpátky na Zemi. Kvůli tomu se musely prohodit posádky, které měly přistát a startovat," řekl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Na palubě lodi jsou její ruský velitel Michail Ťurin, Japonec Koiči Wakata a americký astronaut Richard Mastracchio. Sojuz mířil k ISS ve zkráceném letovém režimu. Zatímco dřív cesta ruských kosmických lodí ze Země ke stanici trvala dva dny, od letošního března ji posádky absolvují za zhruba šest hodin.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijská pochodeň navštíví vesmír

Na ISS bude v jednu chvíli přítomno devět kosmonautů ze tří posádek tří Sojuzů. "To je svým způsobem unikátní, to se nikdy v minulosti nestalo. Jsou obsazeny všechny přístupové cesty. Z technického hlediska je to náročné na logistiku a organizaci celé výpravy," zdůraznil Kolář.

K symbolickému předání štafety dojde v sobotu. Nestane se tak ale přímo v prostorách stanice. Při výstupu mimo ISS si ji v otevřeném kosmu předají ruští kosmonauti Oleg Kotov a Sergej Rjazanskij.

Kosmická verze štafety má být vybavena jisticím kroužkem pro případ, že by Kotovovi nebo Rjazanskému vyklouzla z ruky a uletěla. V takovém případě by se z ní stal nebezpečný projektil, který by při oblétání planety mohl ISS ohrožovat jako jiné kosmické smetí. Pochodeň po celou dobu nebude zapálená.

"Oheň by tam měl existovat, ale ne v otevřeném prostoru. Pouzdro má podobu pochodně a v ní je uchován olympijský oheň, ale z bezpečnostních důvodů nemůže být v otevřeném prostoru," vysvětlil Kolář.

Nebude to poprvé, co trasa olympijské štafety povede přes oběžnou dráhu. Do vesmíru se dostaly pochodně před olympijskými hrami v Atlantě v roce 1996 a v Sydney v roce 2000. Vynesly je tam tehdy americké raketoplány.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články