Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Z rybníka k olympiádě za pár let. Ukolová zvládla seniorskou premiéru skvěle

Praha - Teprve patnáctiletá krasobruslařka Elizaveta Ukolová se těší z nečekaného úspěchu. V páteční kvalifikaci na olympijské hry v Soči obsadila svěřenkyně trenérky Vlasty Kopřivové pátou příčku v redukovaném pořadí a vybojovala pro Českou republiku třetí účastnické místo na vrcholnou akci nadcházející sezony. Rodačka z Kirova začala bruslit na českém rybníce, poté trénovala v Nymburce a následně přešla do sportovního centra v Praze. Teď si může zkusit olympijský led v ruském letovisku. Nic však nemá jisté.

"Je to nečekané. Na to, jak krátkou dobu vrcholově trénuje...," řekla Kopřivová. Sama se svou svěřenkyní v Německu i s ohledem na své nachlazení nebyla. Ukolovou vedl Michael Huth, se kterým spolupracuje. Oba momentálně vedou například i Tomáše Vernera.

Talentovaná krasobruslařka v Oberstdorfu uspěla i přesto, že to byly její první seniorské mezinárodní závody. "Doposud jezdila juniorské závody. Nikdo nečekal, že do Oberstdorfu vůbec pojede. Chtěla to ale zkusit, tak se připravila na reprezentační prověrky a vyjela si start," uvedla Kopřivová. "A vedla si tam velmi dobře. Měla před závodem úctu a respekt," řekla.

Překonala překotné změny

Ukolová si na nejdůležitějším závodě své dosavadní kariéry navíc vytvořila osobní rekord (136,72 b.). Potvrdilo se, že se vyrovnala se změnami, které souvisejí s dospíváním. "Za sezonu vyrostla asi o patnáct centimetrů, což není jednoduché. Působí to i na psychiku. Vše ale překonala," ocenila Kopřivová.

Dvojnásobná účastnice juniorského mistrovství světa vyjela pro Česko účastnické místo v Soči, jistotu, že se na olympiádě sama představí, ale nemá. Rozhodnou výsledky na domácím šampionátu v prosinci v Bratislavě. "Určitě se na něj připraví a udělá vše pro to, aby na olympiádu jela," řekla Kopřivová.

Zlepšit choreografii a výraz

Už příští týden se Ukolová představí na juniorské Grand Prix v Ostravě, poté zřejmě začne pracovat na úpravách ve svých jízdách. "Nic velkého ale měnit nebudeme, možná kroky. Musíme ale pracovat na výrazu, aby se naučila vlichotit rozhodčím a získat si diváky. To je největší úkol, který před sebou máme," uvedla Kopřivová. Ukolová má podle ní velice dobrý odraz, solidní skokové schopnosti, ale musí zapracovat na choreografii.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články