Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Medaile na OH vyhráli v únoru, odměny ale Ledecká a spol. dostanou až v červenci

Ačkoliv už v únoru vybojovali pro český sport velké medailové úspěchy, peněžní odměny od českého státu se Ester Ledecká, Michal Krčmář, Martina Sáblíková a další stále nedočkali. Peníze by měli obdržet někdy v červenci, zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Ester Ledecká s velkým křišťálovým glóbem a dvěma zlatými olympijskými medailemi
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Za zlato mají reprezentanti získat 1,75 milionu korun, za stříbro 875 000 korun a za bronz 525 000 korun. Další peníze by měly dostat jejich realizační týmy. Češi v Koreji vybojovali sedm medailí. Nejúspěšnější byla dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká, která tak čeká na 3,5 milionu korun. Další 1,2 milionu korun má inkasovat její realizační tým.

Na odměny za stříbro čekají rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Michal Krčmář. Olympijský bronz získaly biatlonistka Veronika Vítková, Eva Samková ve snowboardcrossu a rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Vzhledem k tomu, že peníze nově vyplácí přímo ministerstvo, je k tomu potřeba schválit nařízení vlády. K tomu se nyní zpracovávají poslední připomínky. "Předpokládáme, že by se odměny mohly olympionikům vyplatit zhruba v červenci. Našich úspěšných sportovců si vážíme a moc se omlouváme za zpoždění, ale situaci musíme jednou provždy vyřešit úpravou legislativy," uvedl ministr Plaga.

Je nám líto, video expirovalo.
Plaga: Když ČOV dostal nižší dotaci, chtěl škrtnout odměny olympionikům

Olympijskou vítězku ze Soči a třetí z Pchjongčchangu Samkovou situace neznepokojuje. "O peníze rozhodně nemám obavy. Je jasné, že to nějakou dobu trvá," uvedla.

Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková, která v únoru v Koreji získala stříbrnou medaili, bere situaci realisticky. "Peníze opravdu ještě nedorazily, ale mám informaci, že by snad v červenci měly. Co si pamatuji, tak nikdy to tak dlouho netrvalo. Jelikož vím, že se s tím nedá nic dělat, tak mi nezbývá než čekat," uvedla Sáblíková. Před čtyřmi lety po hrách v Soči dostala odměnu už v březnu.

Agentura Sport Invest, která zastupuje Ledeckou a Sáblíkovou, je kvůli vyplácení odměn v kontaktu s Českým olympijským výborem. "Je to nemilá situace. Bohužel administrativa ze strany ministerstva školství, které má odměny vyplatit, je zdlouhavá. Vůči sportovcům je to nepříjemné, ale nedá se s tím nic dělat," řekl manažer Viktor Valta.

Situace je podle něj způsobená i tím, že odměny už nevyplácí Český olympijský výbor. Ten v minulosti žádal o peníze na odměny v rámci státní dotace, ze které je vyplácel. Na letošní rok dostane od ministerstva školství dotaci nižší, než požadoval.

Kvůli tomu se podle ministerstva ČOV rozhodl, že odměny vyplácet nebude, a převzal to stát. "Byl jsem překvapen, že odměny olympionikům jsou vypláceny ze státní dotace, protože olympijský výbor se celou dobu tváří, že je to on, kdo odměňuje úspěšné sportovce. Proto by bylo logické, kdyby je vyplácel z vlastních prostředků. Odmítám, aby si úspěšné sportovce, respektive jejich odměny bral ČOV jako rukojmí v situaci, kdy je nespokojený s výší státní dotace, a proto odteď bude odměny platit přímo stát," uvedl Plaga. 

ČOV tvrdí, že myšlenka, aby odměny vyplácel přímo stát, vzešla při jednáních od ministerstva školství. "Rozdělení odměn v celkové výši 9 475 000 korun přímo od státu znamená pro ČOV snížení administrativní náročnosti," uvedl olympijský výbor.

Připomněl, že odměny medailistům se ze státní dotace vyplácely už od vzniku samostatné České republiky. "Český olympijský výbor o odměny žádal v rámci dotace od státu, byly to vždy účelově určené prostředky. Pokaždé se jednalo pouze o úřednický akt, peníze se po podpisu smlouvy přeposílaly olympijským medailistům," popsal, jak to fungovalo do olympiády v Riu.

Na výši odměn se olympijský výbor dohadoval s ministerstvem. Aktuální dotační program na podporu reprezentace ministerstvo vypsalo loni v prosinci. "Pravidla, která fungovala 25 let, se tak změnila dva měsíce před olympiádou," dodal ČOV.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články