Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Petr Vichnar odkomentoval na ČT svůj poslední olympijský přenos v kariéře

Nejzkušenější komentátor ČT sport Petr Vichnar odkomentoval v sobotu svůj poslední přenos z olympijských her v kariéře. S Hrami se rozloučil komentářem premiérového olympijského závodu družstev v Pchjongčchangu. Na vysílání Československé, resp. České televize ze zimní olympiády se Vichnar podílel devětkrát, poprvé už v Calgary 1988.

Petr Vichnar
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Mezi největší okamžiky Vichnarovy profesní dráhy patří bezesporu vítězství hokejistů v Naganu v roce 1998 ("Je to tam, je to tam!") a první zlato Ester Ledecké ze současných Her ze super-G ("Ester, vydrž!"). Komentoval mimo jiné i bronzovou medaili Šárky Strachové (tehdy Záhrobské) ze slalomu na Hrách ve Vancouveru 2010.

V Československé a posléze České televizi působí Vichnar od roku 1978 jako redaktor, komentátor a moderátor. Za svoji kariéru se podílel na vysílání šestnácti olympijských her, nejčastěji komentoval lední hokej a krasobruslení. Jeho hlas je ale znám i z přenosů házené, vodního slalomu či zápasu.

Je nám líto, video expirovalo.
Na triumf hokejistů v Naganu vzpomínají P. Vichnar a H. Slavík

"Nikdo nevěří," křičel Vichnar radostí poté, co zůstal celý sportovní svět ohromen náskokem jedné setiny Ledecké na Rakušanku Annu Veithovou. "Upřímně řečeno, tohle jsem za 40 let komentátorské praxe... Možná v Naganu hokejisti, ale...," pokračoval nevěřícně několikanásobný držitel ceny televizní popularity TýTý Vichnar.

"Tohle je tak nečekané. My jsme doufali, že Ester něco předvede, ale že z toho bude olympijské zlato, to je bomba," dodal po senzačním triumfu Vichnar, který přenos komentoval spolu s Lucií Pešánovou-Hrstkovou.

Petr Vichnar komentoval OH od roku 1988
zdroj: ČT sport

Vichnarův hlas i jeho tvář byly dlouhá léta spojeny i s hokejem. Komentoval 214 přenosů utkání z velkých světových turnajů, 14 let uváděl studio mistrovství světa. S touto částí své bohaté kariéry se rozloučil v roce 2015 po konci světového šampionátu v Praze a Ostravě.

Vichnar, který má na svém kontě více než tisícovku natočených reportáží, byl v roce 2016 oceněn Českým olympijským výborem za propagaci sportu a šíření olympijských hodnot cenou Oty Pavla.

Petr Vichnar
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Diváci ale Vichnara i v budoucnu najdou na známé adrese: programu ČT sport. Čtyřiašedesátiletý komentátor bude dál zprostředkovávat zážitky ze sjezdového lyžování a házené, nadále moderuje také Branky, body, vteřiny.

"Práce je pořád dost. Zpravodajství mě naplňuje, je to báječná věc," uvedl Vichnar už před třemi lety. "Sport mi dal práci, radost, odpočinek, splnily se mi všechny sny."

Petr Vichnar o komentování super-G se zlatou Ester Ledeckou:

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články