Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Rusové dotáhli cestu za olympijským zlatem. Proti Němcům rozhodl v prodloužení Kaprizov

O vítězi olympijského turnaje mezi Německem a olympijskými sportovci z Ruska rozhodl v prodloužení Kaprizov. Němci mohli vyhrát v základní hrací době, ale sbornou zachránil v utkání čtyřbodový Gusev vyrovnávací brankou v poslední minutě. Rusové zkompletovali po vítězství 4:3 medailovou sbírku v posovětské éře, když po stříbru z Nagana a bronzu ze Salt Lake City přidali vytoužené zlato.

Kaprizov v objetí ruských spoluhráčů
zdroj: Reuters autor: KIM KYUNG-HOON

Svou misi nakonec zvládli. Rusové zakončili čtyřletý cyklus, kdy po zpackaném olympijském turnaji v Soči převzal sbornou Oleg Znarok, ziskem zlatých medailí v Pchjongčchangu. Rusové tak nejen zkompletovali medailovou sbírku na zimních Hrách, ale také potvrdili, že se jim pod trenérem Petrohradu daří.

"Zlatá medaile je odpovědí na všechny otázky. Tohle byl nejdůležitější zápas mého života. I když jsem byl schovaný za svou maskou, byl jsem nervózní. Jen jsem to nechtěl hráčům ukazovat. Těžko vyjádřit, jak mi bylo za stavu 2:3, kdy jsme navíc museli do čtyř. Tam se počítala každá milisekunda. A já měl štěstí, že jsem udělal ve správný čas ta správná rozhodnutí," prohlásil trenér vítězů Oleg Znarok.

Sborná vybojovala pod Znarokem pět cenných kovů z šesti posledních vrcholných turnajů, neúspěšná byla jen na Světovém poháru, kde Rusové nestačili v semifinále na Kanadu. Korejská cesta na vrchol však nemusela dopadnout šťastně, kdyby Němci dotáhli dobře rozehraný duel do zdárného konce.

Za stavu 2:2 se vydali Němci čtyři minuty před koncem základní hrací doby do protiútoku a ofenzivu navíc doplnil obránce Müller. Od Ehlize dostal ideální zpětnou přihrávku a poslal Německo do vedení. Rusové byli přitlačeni ke zdi, neboť jim nezbývalo moc času. Sborná však kritickou situaci zvládla a nedopustila překvapení.

Nejlepší útočník utkání Gusev, který ve třetí části jako první pohnul s nerozhodným skóre 1:1, udeřil v závěru šťastnou bekhendovou trefou a v poslední minutě si vynutil prodloužení. V něm mohl rozhodnout už Kovalčuk, který se protáhl německou obranou, ale v blafáku do forhendu nepřekonal německého brankáře aus den Birkena.

Rozhodujícím momentem se tak stalo nešťastné vyloučení Reimera, který nechtěně zasáhl Dacjuka vysokou holí do hlavy, a Rusové následnou přesilovku využili. Dacjuk sice nejprve nastřelil tyč, ale v další rozehrávce vybídl Gusev volného Kaprizova a ten ukončil čekání na vítězný gól.

Rusové tak po dvaceti letech od prohraného finále v Naganu konečně slaví zlato. Pro německou reprezentaci je zisk stříbra první medailí od olympiády v Innsbrucku 1976. "Teď je to pro nás trochu těžké, protože jsme všichni cítili, že bychom mohli vyhrát. Ale to je hokej. Bohužel, i tak to v této hře chodí. Ale přivezeme domů stříbro, což je super," uvedl německý kouč Marco Sturm.

OSR - Německo 4:3 v prodl. (1:0, 0:1, 2:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 20. Vojnov (N. Gusev, Kaprizov), 54. N. Gusev (Kaprizov, Dacjuk), 60. N. Gusev (Kaprizov, Zub), 70. Kaprizov (N. Gusev, Vojnov) - 30. Schütz (Macek, Hager), 54. Kahun (Mauer, Ehliz), 57. J. Müller (Ehliz, Hördler). Rozhodčí: Lemelin (USA), Rantala - Suominen (oba Fin.), Dahmén (Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5075.

OSR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovalčuk - Kaprizov, Dacjuk, N. Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Grigorenko, Kablukov, Tělegin - Mozjakin. Trenér: Oleg Znarok.

Německo: Aus den Birken - Boyle, Ehrhoff, Y. Seidenberg, J. Müller, M. Müller, Hördler, B. Krupp - Reimer, Hager, Schütz - Noebels, M. Goc, Macek - Mauer, Kahun, Kink - Ehliz, Fauser, Wolf - Plachta. Trenér: Marco Sturm.

Konečné pořadí: 1. OSR, 2. Německo, 3. Kanada, 4. ČR, 5. Švédsko, 6. Finsko, 7. USA, 8. Norsko, 9. Slovinsko, 10. Švýcarsko, 11. Slovensko, 12. Korea.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články