Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Niskanenova ofenziva slavila úspěch. Osmým místem překvapil Jakš

Vítězem klasické padesátky je Iivo Niskanen. Skvělý finský lyžař rozhodl celý závod svým nástupem v první třetině závodu – svého jediného zbývajícího soupeře Alexandera Bolšunova poté setřásl kilometr před cílem. Bronz získal Andrej Larkov. Na výborném osmém místě doběhl Martin Jakš.

Iivo Niskanen
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Heikki Saukkomaa

Padesátky s hromadným startem často následují jeden scénář – startovní pole jede pohromadě a rozhoduje se až v závěrečných kilometrech. Korejský závod takovýto scénář vzal do rukou a roztrhal jej na cucky. Finský lyžař Iivo Niskanen totiž na trati nastoupil z velké dálky a rozhodl se jet sólo. Jediný Alexander Bolšunov se k němu dokázal dotáhnout.

Oba jeli spolu, ztráta zbytku pole mezitím rostla: z bronzové pozice ztrácel Alexej Poltoranin už výrazně přes minutu a bránil se (nakonec neúspěšně) blížícím se Norům, kteří mu ještě chtěli uzmout medaili. Na čele tahal tempo ruský lyžař, jenž se osm kilometrů před koncem na chvíli osamostatnil ve vedení, když na rozdíl od soupeře neměnil lyže.

Avšak excelentní finský klasik, který roztrhal startovní pole už v první třetině závodu, se dokázal na svého soka rychle dotáhnout. Nakonec rozhodly jeho "čerstvější" lyže. Na předposledním kilometru finský závodník zaútočil ve sjezdu, ujel Bolšunovovi a na stadionu mohl před cílem slavit zlatou medaili.

O kvalitě Niskanenova výkonu jasně hovoří i odstup bronzového Andreje Larkova, který v posledním stoupání před cílem setřásl Alexe Harveyho a Martina Johnsruda Sundbyho. Reprezentant výběru olympijských sportovců z Ruska ztratil na vítěze dvě minuty a 37 vteřin. Na osmé příčce doběhl Martin Jakš, jehož manko činilo čtyři minuty a deset sekund.

"Nebyla to naše taktika, ale trochu jsem se bál, že začne sněžit, tak jsem vyrazil dříve. Většinou mám problém vystačit se silami až do konce, ale dnes to všechno šlo skvěle. Snad se trenér nebude zlobit, že jsem nedodržel dohodnutou taktiku," usmíval se Niskanen v cíli.

Zato Bolšunov neskrýval zklamání a vztekle zahodil hůlky. "Tohle mohl být můj závod. Měl jsem na to, abych vyhrál. Ale udělal jsem taktickou chybu, když jsem si nevyměnil lyže. Na těch sjetých jsem ve finiši neměl šanci," uznal po závodě stříbrný Rus.

"Podle očekávání to byl těžký závod. Druhé a třetí kolo na mě přišla krize v momentě, kdy se to roztrhalo," uvedl Jakš. "Pak se mi povedlo trochu se srovnat v malé skupince, která jela v dobrém tempu. Postupně jsem se cítil čím dál lépe. Se svými výkony na olympiádě jsem opravdu spokojený," dodal.

"Martin si fantastickou osmou pozicí vylepšil o jedno místo výsledek z patnáctikilometrového závodu. Pro nás je to pozitivní tečka," uvedl trenér mužské reprezentace Zbyněk Valoušek.

"Dnešní podmínky byly opravdu složité, nebylo jednoduché trefit správné lyže a všechno okolo. Honza Pešina (servisman), který těsně před startem zasáhnul, když si Martin nebyl jistý na lyžích, a dal mu neotestovaný vosk, má velký podíl na tom, že se to takhle povedlo," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články