Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Větrné rozmary a vzpoura biatlonistek. Zlato ze štafety berou Bělorusky, Češky propadly

České kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Veronika Vítková v olympijské štafetě zklamalo. Po trestných kolech skončily Češky až na 12. místě, což je jejich nejhorší výsledek v této sezoně. V závodu, který provázelo husté sněžení a proměnlivě silný vítr, překvapivě triumfovaly Bělorusky s finišmankou Darjou Domračevovou. Druhé dojely Švédky, bronz má Francie. Favorizované Německo bylo až osmé.

Darja Domračevová slaví zlato ve štafetě
zdroj: ČTK/AP autor: Gregorio Borgia

Drama až do posledních chvil. Taková byla olympijská štafeta biatlonistek, v níž nakonec braly zlato Bělorusky. O slušné umístění se snažily i české reprezentantky, vidina nejlepší osmičky se však realizačnímu týmu na čtvrté a následně šesté položce zcela rozplynula.

Po své první střelbě držela Jislová český tým na průběžném pátém místě, následně ale musela absolvovat dvě trestná kola. "Hodně foukalo, muselo se čekat. Jak jsem jela s rychlejšími závodnicemi, vytuhla jsem tam, celá jsem se začala klepat a bylo hrozně těžké dát tělo do kupy," popisovala zklamaně.

Další metry navíc přidala z položky vestoje i Davidová. "Mrzí mě, že jsem štafetu nepodržela. Měla jsem, ale nedopadlo to. Hrozně mě to mrzí, kvůli holkám, kvůli všem. Nefoukalo vůbec, asi jsem si blbě stoupla, protože ty podložky jsou takové namrzlé, jak začalo sněžit. Ale to mě neomlouvá. Už jsem toho měla dost, jsem ráda, že to nebylo delší, ale unavení jsou tady asi všichni," řekla po své olympijské štafetové premiéře.

I Vítková se zasekla na stojce, stálo ji to dvě dobití. "Střílela jsem na riziko, bohužel tam dvě zůstaly. Hodně foukalo, vepředu se to točilo. Kdyby se chybovalo, šlo s tím něco udělat, ale ono se nechybovalo," prohlásila po svém posledním závodu v Pchjongčchangu. "Na Hry budu ráda vzpomínat," dodala.

První šla ovšem do závodu Puskarčíková a hned úvodní položku nezvládla bez chyby. Musela jednou dobíjet a vyjížděla ze 13. místa se ztrátou 13 vteřin. Na čele byla stříbrná medailistka z loňského masáku na mistrovství světa, Američanka Dunkleeová.

Ilustrační foto

Následovala stojka, na níž musela česká biatlonistka jednou dobíjet a bez jedenácti vteřin na ní strávila minutu. Do popředí se mezitím zásluhou Vitozziové dostaly Italky, naopak z už první položky rozhozená Preussová na té druhé vyhořela a kvůli trestnému kolu spadly favorizované Němky na 15. místo.

Německá biatlonistka Franziska Preussová zmatkuje na první ležce:

Puskarčíková předávala Jislové ze šestého místa a se ztrátou 32 vteřin. Výborně se držely také Slovenky. Paulína Fialková se oklepala z velkého střeleckého nezdaru z úterní mix-štafety, kdy byla celá slovenská čtyřka předčasně stažena ze závodu, a s jednou chybou z ležky předávala na třetím místě a se ztrátou necelých 19 vteřin.

Kuzminová se šance zhostila skvěle. Zatímco první Wiererová šíbovala měřidly a musela po špatném výkonu na druhé ležce na dvě trestná kola, slovenská olympijská medailistka vyjížděla ze stavu první. Skvěle si počínala také Jislová a po bezchybném výkonu ztrácela z pátého místa necelou půlminutu.

Eva Puskarčíková (vlevo) během olympijské štafety biatlonistek
zdroj: Reuters autor: Murad Sezer

Kritická chvíle přišla na čtvrté položce závodu. Spustil se silný vítr, téměř všechny závodnice na dlouhou dobu přestaly střílet, vydýchávaly a čekaly na příznivější podmínky. Ani moment, kdy poryv polevil, však Kuzminové nepomohl. Na koberci strávila 1:45 vteřin, chybovala a musela jít kroužit.

Toho využila střelecky čistá Wiererová, která se s Finkou Mäkäräinenovou v zádech vydala pokračovat na prvním místě. To Jislová odjížděla ze stavu s dvěma nesestřelenými terči, což znamenalo třinácté místo a ztrátu minutu a 22 vteřin. Na posledním kole navíc česká závodnice dostala více než půl minuty a Davidové předávala až čtrnáctá.

Dvaadvacetiletá biatlonistka při své premiérové olympijské štafetě zastřílela na poloze vleže čistě a nejrychleji ze všech závodnic, 10. místem tak stáhla manko. Italky zásluhou Gontierové pokračovaly na čele stíhány Slovenkou Poliakovou. A ani tady se Němky prostřednictvím Hildebrandové nedokázaly vyhnout trestnému kolu.

Štafeta biatlonistek
zdroj: Reuters autor: Toby Melville

Po šesté položce se opět měnilo pořadí. Italky zamířily kroužit, zatímco vedení se ujala Běloruska Alimbekavaová. Naopak Davidová vyrazila vstříc 300 metrům navíc a rázem z toho bylo hrůzostrašné předposlední 17. místo s více než dvouminutovou sekyrou.

Do finále předávaly Polky, následované Francií a Itálií. Jenže za Bělorusky se jala finišovat zkušená Domračevová, která i přes kalibry zvládla zastřílet na jedničku a znovu se chopila vedení. Stejná byla i střelba Vítkové, která poskočila o jedno místo.

Z masáku stříbrná Domračevová poslední položku neudýchala a drama pokračovalo. Běloruská reprezentantka musela třikrát dobíjet. I tak však byla první, jen šest vteřin za ní vyjížděla Francouzka Bescondová. Záhy pak i Švédka Öbergová, která v Pchjongčhangu šokovala svým vítězstvím v individuálu.

A svou famózní formu potvrdila na finálovém úseku, kde se jí povedlo Francouzku předstihnout. Vítková mezitím dvakrát dobíjela a nakonec dojela dvanáctá se ztrátou téměř dvou minut, což je po dvou šestých a jednom devátém místě ze Světového poháru nejhorší umístění sezony. Zklamané mohly být i osmé Němky.

Domračevová je nejlepší biatlonistkou olympijské historie

Díky čtvrtému zlatu se Domračevová stala nejúspěšnější biatlonistkou olympijské historie. "To jsem ani nevěděla. Ale je to úžasné. To znamená, že den, kdy jsem se rozhodla pro biatlon, byl správný den," usmívala se Běloruska.

V cíli s ní sdílely radost nejen kolegyně ze štafety, ale i manžel Ole Einar Björndalen, nejúspěšnější biatlonista mezi muži. "Už si nepamatuju jeho první slova, ale emoce a radost cítil úplně stejné jako my," řekla. Nad faktem, že cílem proběhla jen s dřevěnou tyčí, protože vlajka jí z ní sklouzla, se srdečně zasmála: "S vlajkou by to bylo ještě krásnější, ale jsme první a to je neuvěřitelné."

Ženy - štafeta 4 x 6 km:

1. Bělorusko (Skardinová, Krjuková, Alimbekovová, Domračevová) 1:12:03,4 (0 trest. okruhů + 9 dobíjení), 2. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, Magnussonová, Öbergová) -10,7 (0+12), 3. Francie (Chevalierová, Dorinová Habertová, Braisazová, Bescondová) -17,6 (0+14), 4. Norsko -29,7 (3+12), 5. Slovensko -38,4 (1+9), 6. Švýcarsko -43,5 (0+16), 7. Polsko -43,6 (1+14), 8. Německo -53,9 (3+11), 9. Itálie -1:04,1 (4+13), 10. Kanada -1:33,4 (1+11), ...12. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) -1:56,3 (4+11).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články