Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Jakš s Razýmem byli ve sprintu dvojic sedmí. Klaebo má zlatý hattrick, Björgenová rekord

Před čtyřmi lety v Soči skončili devátí, v Pchjongčchangu si české duo Martin Jakš a Aleš Razým polepšilo. Ve finále sprintu dvojic volnou technikou obsadilo sedmou pozici. Z vítězství se mezi muži radovali Norové Martin Johnsrud Sundby a Johannes Hösflot Klaebo, který tak v Koreji získal už třetí zlato. Mezi ženami se radovaly Američanky Kikkan Randallová s Jessicou Digginsovou. Norka Marit Björgenová brala bronz a stala se nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních olympiád.

Nor Martin Johnsrud Sundby (vlevo) slaví vítězství s Johannesem Hösflotem Klaebem
zdroj: REUTERS autor: Dominic Ebenbichler

Jakš s Razýmem se sice ze semifinále kvalifikovali až díky času z posledního desátého místa, ale ve finále za sebou nechali Kanadu, obhájce zlata z Finska a Německo. České duo si tak vylepšilo umístění z předchozích Her v Soči, kde obsadilo devátou příčku.

"Sedmé místo je fajn. Měli jsme cíl postoupit do finále a kohokoli předjet by byla spokojenost. Porazili jsme tři výborné štafety, takže jsme spokojení," řekl Jakš. "Chtěl jsem jezdit nejlíp, co jsem kdy jezdil, což se mi na umístění splnilo. Ale pocit ze závodu mám, že jsem furt někde visel. Nebyl jsem schopný nic dělat, kromě toho, že se nám asi třikrát povedla předávka," usmál se Razým.

Klaebo při premiérovém startu na olympiádě navázal vítězstvím na triumfy ze sprintu a štafety, kterou vyhrál mimo jiné spolu se Sundbym, a získal třetí zlato. Norové dnes zvítězili před ruskou dvojicí Denis Spicov, Alexander Bolšunov, třetí byli Francouzi Maurice Manificat, Richard Jouve. Jakš s Razýmem na Nory ztratili 29 sekund.

Dva zápisy do historie přinesl závod žen. Randallová s Digginsovou totiž pro Spojené státy získaly vůbec první ženskou olympijskou medaili v běžeckém lyžování. Pro USA jde navíc o teprve druhý cenný kov z běžeckého lyžování v olympijské historii, jejich jedinou medailí dosud bylo druhé místo Billa Kocha ze závodu na 30 kilometrů z Her v Innsbrucku v roce 1976.

"Ani nechci věřit, že se to podařilo," řekla Digginsová. "Při posledním úseku jsem si jen říkala: Dej do toho všechno a jeď, jeď, jeď, protože v cíli na mě čekal někdo, na kom mi opravdu záleží, a chtěla jsem, aby na mě byla pyšná," řekla na adresu reprezentační kolegyně Randallové.

O druhý zápis se postarala sedmatřicetiletá Björgenová, která díky třetímu místu s Maiken Caspersenovou Fallaovou v Koreji navázala na bronz ze závodu na 10 kilometrů, stříbro ze skiatlonu a zlato ze štafety. Celkem získala už 14. olympijskou medaili a osamostatnila se na prvním místě historických tabulek. Dosud se o rekord dělila s biatlonistou Olem Einarem Björndalenem.

"Těžko se mi o tom mluví, protože si to zatím moc neuvědomuji. Když závodíte, tak myslíte jenom na závody. Myslím, že bude ještě nějakou chvíli trvat, než se zastavím a dojde mi, co všechno jsem dokázala. Ale teď takhle bezprostředně po závodě je těžké si to plně uvědomit," prohlásila Björgenová.

Na druhé příčce dojela se ztrátou dvou desetin za Američankami švédská dvojice Charlotte Kallaová, Stina Nilssonová, Norky zaostaly už o tři sekundy. "Jsem spokojená. Na posledních sto metrech jsem si sáhla hodně hluboko, ale Američanky dneska byly lepší a zasloužily si vyhrát," uvedla Nilssonová.

Češky Kateřina Beroušková, Petra Nováková byly prvním nepostupujícím týmem ze semifinále a obsadily jedenáctou pozici. "Byla jsem před startem dost nervózní a chtěla jsem, aby se nám to povedlo. Pomohly nám lyže, který jely opravdu hodně rychle, takže myslím, že jsme to zvládly v rámci možností dobře, že to byl dobrý výkon," řekla Beroušková.

Běh na lyžích - sprint dvojic volně:

Muži: 1. Sundby, Klaebo (Nor.) 15:56,26, 2. Spicov, Bolšunov (OSR) -1,71, 3. Manificat, Jouve (Fr.) -2,02, 4. Hellner, Halfvarsson (Švéd.) -3,07, 5. Nöckler, Pellegrino (It.) -18,55, 6. Bjornsen, Hamilton (USA) -20,72, 7. Jakš, Razým (ČR) -28,57, 8. Valjas, Harvey (Kan.) -35,60, 9. Jylhä, Hakola (Fin.) -36,04, 10. Eisenlauer, Bing (Něm.) -45,94.

Ženy: 1. Randallová, Digginsová (USA) 15:56,47, 2. Kallaová, Nilssonová (Švéd.) -0,19, 3. Björgenová, Caspersenová Fallaová (Nor.) -2,97, 4. Fähndrichová, Van ver Graaffová (Švýc.) -21,32, 5. Laukkanenová, Pärmäkoskiová (Fin.) -22,71, 6. Čebašeková, Lampičová (Slovin.) -31,77, 7. Kowalczyková, Jaskowiecová (Pol.) -36,01, 8. Jeanová, Thomasová Hugueová (Fr.) -36,02, 9. Neprjajevová, Bělorukovová (OSR) -45,29, 10. Fesselová, Ringwaldová (Něm.) -1:10,10, 11. Beroušková, Nováková (ČR) vyřazeny v semifinále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články