Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rusové splnili proti Norsku roli velkého favorita a v semifinále vyzvou Česko

Po zaváhání v úvodním utkání najeli Rusové na vítěznou vlnu, která je dovedla už do semifinále olympijského turnaje. Od porážky se Slovenskem vítězí minimálně o čtyři branky a také proti Norsku splnili nastavenou gólovou normu. Na vítězství 6:1 se podílel útočník Gusev třemi body. Ruský favorit změří síly v souboji o postup do finále s českou reprezentací.

Ruští hokejisté se radují z gólu v utkání proti Norsku
zdroj: Reuters autor: BRIAN SNYDER

Úvodní porážka na turnaji byla pro ruské hokejisty dostatečným varováním. Proti Slovensku jim nestačilo ani dvoubrankové vedení. Z nepovedeného duelu se ale svěřenci Olega Znaroka evidentně poučili. Tentokrát už dvoubrankový náskok neztratili a po snížení Bonsaksena na 1:3 na začátku druhé třetiny vstřelili další góly Kalinin s Něstěrovem.

Jediným otazníkem zůstávají nevyrovnané výkony brankáře Košečkina, který si neodpustil ani ve čtvrtfinálovém duelu proti Norsku slabší chvilku při jediné inkasované brance. Hlavním pozitivem z ruského pohledu tak zůstává vysoká produktivita a úspěšné přesilovky.

Při vysokém skóre 6:1 se trefilo šest různých střelců. Ofenzivní potenci navíc rozložili v prvních dvou třetinách, přičemž využili hned tři početní výhody. Kromě tříbodového Guseva se prosadil ještě Kalinin a Něstěrov. Góly v rovnovážném počtu hráčů na ledě obstarali Grigorenko s obráncem Vojnovem a v závěru zápasu ještě Tělegin.

Semifinále si ruští hokejisté zahrají poprvé od Turína 2006, kde prohráli souboj o bronz právě s českým výběrem. Ve Vancouveru 2010 i naposledy doma v Soči skončila sborná již ve čtvrtfinále.

Dacjuk a spol. v utkání na nic nečekali a obuli se do Norů hned od začátku. První třetinu vyhráli na střely mezi tyče drtivým poměrem 19:2, z toho třikrát slavili gól. Skóre otevřel v deváté minutě Grigorenko povedenou ranou z kruhu, kterou zacílil přesně pod horní tyč.

"Na zápas jsme se zodpovědně nachystali a brali ho velmi vážně. Před jeho začátkem bylo v kabině cítit, jak je každý nažhavený a připravený uspět v tomto nelehkém souboji," řekl Michail Grigorenko.

Ve 14. minutě pálil v přesilovce tvrdě Mozjakin, a i když netrefil prostor branky, odražený puk na ni vzápětí z nulového úhlu nahodil Gusev a strážce norské branky Haugen si kotouč srazil za brankovou čáru.

Steffen Thoresen mohl snížit, ale bekhendem minul rychlou přihrávku před prázdnou branku po Košečkinově zaváhání. Vzápětí na druhé straně Dacjuk zazvonil na horní tyč. Ještě 40 sekund před koncem třetiny se pak ale mezi kruhy objevil na chvilku nehlídaný Vojnov a uklidil puk přesně k tyči - 3:0.

"Když se dostanete do čtvrtfinále, tak chcete samozřejmě postoupit i dál," prohlásila ofenzivní hvězda norského výběru se zkušenostmi z NHL Patrick Thoresen. "Jenže dnes jsme narazili na velkého protivníka a nedokázali udržet na uzdě jeho ofenzivu. Rusové dnes pro nás byli příliš velkým soustem," připustil Thoresen.

Haugena, jenž měl vedle soupeřů problémy i s kontaktními čočkami, nahradil od druhé části Haukeland. Na inkasovaný gól z 28. minuty bude chtít velmi rychle zapomenout Košečkin, který vůbec nepostřehl přihrávku zpoza své branky do hřiště, číhal, kudy Norové vyjedou, místo toho ho ale velmi snadno překonal Bonsaksen.

Právě úspěšný střelec ale vzápětí fauloval vysokou holí a Kovalčuk naservíroval čtvrtý gól na hůl Kalininovi, jenž zblízka nemohl minout. Bonsaksen si pak prožil ještě jeden smolný moment, když bruslí tečoval nechytatelně pod horní tyč Nestěrovovo nahození.

O postupujícím bylo rozhodnuto, přesto se Seveřané nevzdali a bojovali o dobrý výsledek. Patrick Thoresen zkusil ve 48. minutě štěstí bekhendem, Košečkin vytlačil kotouč s námahou na tyč. Poslední slovo měl po pěkné akci Tělegin. "Byla to pro nás všechny skvělá zkušenost," uvedl Alexander Bonsaksen, jehož trefa z úterního osmifinále proti Slovinsku utnula šňůru 11 porážek pod pěti kruhy, kterou za sebou Norové měli.

Sborná stihla na turnaji nastřílet za čtyři zápasy již 20 branek. A to i přes úvodní kolaps se Slováky a promarněné vedení 2:0. Od té doby je tým OSR lepší a lepší. "Jsme parta, která je velmi hladová po úspěchu. Jen je třeba, abychom byli vždy připravení, šli zápas po zápasu a vždy brali ten nadcházející jako největší, co nás čeká," řekl útočník vítězů Ilja Kovalčuk.

OSR - Norsko 6:1 (3:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Grigorenko (Kablukov, Tělegin), 14. N. Gusev (Mozjakin, Dacjuk), 20. Vojnov (N. Gusev, Kaprizov), 29. Kalinin (Kovalčuk, Vojnov), 34. Nestěrov (N. Gusev, Dacjuk), 54. Tělegin (Grigorenko, Kablukov) - 28. Bonsaksen (M. Olimb, K. A. Olimb). Rozhodčí: Hribik (ČR), Mayer - Ritter (oba USA), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 5:5. Využití: 3:0. Diváci: 3553.

OSR: Košečkin - Gavrikov, Vojnov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovalčuk - Kaprizov, Dacjuk, N. Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Tělegin, Kablukov, Grigorenko - Mozjakin. Trenér: Oleg Znarok.

Norsko: Haugen (21. Haukeland) - Holös, Nörstebö, Bonsaksen, Sörvik, Espeland, Ödegaard, Johannesen - Rosseli Olsen, Roest, Patrick Thoresen - K. A. Olimb, M. Olimb, Hoff - Reichenberg, K. Forsberg, S. Thoresen - Kristiansen, Bastiansen, Röymark - Trettenes. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články