Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

SOUHRN 8. DNE: Historické zlato Ledecké, rekord Björgenové a hokejový skalp "Javorových listů"

Neopakovatelné. Historické. Pohádkové. Senzační vystoupení Ester Ledecké v super-G bořilo mýty a narušilo zavedené pořádky v alpském lyžování. Dvaadvacetiletá "snowboardistka" totiž porazila všechny favoritky a získala zlato. Na fenomenální úspěch české reprezentantky vzápětí navázali i hokejisté, kteří po nájezdech udolali obhájce titulu z Kanady 3:2. Opomenout nelze ani rekordní zápisy běžkyně na lyžích Marit Björgenové a japonského krasobruslaře Juzura Hanjua.

Ester Ledecká slaví vítězství v super-G
zdroj: REUTERS autor: Leonhard Foeger

Ledecká šokovala absolutně všechny 

Po dojezdu do cíle stála a nevěřícně sledovala světelnou tabuli. Její jméno totiž svítilo nade všemi. Fanoušci byli v extázi, hlavní favoritky v čele se stříbrnou Rakušankou Annou Veithovou s úžasem kroutily hlavou. Ester Ledecká vyhrála superobří slalom. 

Odvážný tip trenéra Tomáše Banka, který před závodem vyhlašoval útok na nejlepší patnáctku, předčila jeho svěřenkyně o několik levelů. "To snad není možné! Když jsem projela cílem a viděla to, říkala jsem si, že to musí být nějaká chyba. Změní ten čas ještě? Nebo jsem minula branku?" líčila Ledecká.

Rodačka z Prahy se postarala o největší úspěch v historii českého sjezdového lyžování. Na olympijských hrách dosud získaly bronzové medaile Olga Charvátová Křížová ve sjezdu v Sarajevu 1984 a Šárka Strachová ve slalomu ve Vancouveru 2010. "Snila jsem o tom, že budu kombinovat dva sporty, to byl v letošní sezoně můj velký cíl. Teď se musím přeorientovat na snowboard, čeká mě kvalifikace," dodala.

Poklonu vysekla Ledecké mimo jiné i zklamaná Američanka Lindsey Vonnová, jež obsadila šesté místo. "Ester je úžasná. Je to neuvěřitelné. Chtěla bych mít její sportovní talent, skákat ze sportu do sportu a všechno vyhrávat. Ale bohužel umím jen lyžovat. A ona mě stejně porazí," kroutila nevěřícně hlavou.

Druhý comeback hokejistů dokonal v nájezdech Kovář

Národní tým musel i ve druhém utkání pod pěti kruhy dotahovat náskok soupeře, proti Kanadě dokonce dvakrát. Přesto se nakonec radoval z dalšího vítězství. Na góly Raymonda a Bourqueho totiž odpověděli Dominik Kubalík s Michalem Jordánem. Další puk už za svá záda nepustil žádný z brankářů, což znamenalo jediné - "penaltovou" loterii. Wolski sice otevřel skóre, ale Petr Koukal s Janem Kovářem převážili misky vah na stranu českého týmu.

"Já jsem koukal, jak to provedli oba kluci přede mnou. Viděl jsem, jak se gólman hýbe, a chtěl jsem využít místečka, které jsem viděl ze střídačky," popsal Kovář. "Ne snad, že by mi tam úplně otevřel vrata... Chtěl jsem si trošku přibrzdit a kouknout se na střelu mezi nohy. Když jsem viděl, že to nešlo rovnou, snažil jsem se ho rozhýbat a potom už tam byla díra," dodal sedmadvacetiletý centr.

Vzhledem k předchozímu skalpu Jižní Koreje mají svěřenci Josefa Jandače 5 bodů a před zítřejším zápasem se Švýcarskem nejlepší výchozí pozici pro play-off. K přímému postupu do čtvrtfinále jim stačí získat dva body. 

Kuzminová byla v jiné výkonnostní lize

Co nedokázala Anastasia Kuzminová ve sprintu, stíhačce, ba ani ve vytrvalostním závodě, povedlo se až v klání s hromadným startem. Slovenská reprezentantka nedala soupeřkám šanci a s přehledem vyhrála před druhou Darjou Domračevovou z Běloruska a třetí Tiril Eckhofovou z Norska. Veronika Vítková dojela čtrnáctá, Markéta Davidová osmnáctá. Mezi ně se vklínila na šestnácté místo zklamaná Němka Laura Dahlmeierová.

Stoch si na velkém můstku doskočil pro třetí olympijské zlato  

Zklamání z prvního závodu přebil Kamil Stoch s lehkostí sobě vlastní. Ve skokanském středisku Alpensia zvítězil na velkém můstku s náskokem 3,4 bodu před šampionem ze středního můstku Andreasem Wellingerem z Německa. Bronz z minulého víkendu zopakoval Nor Robert Johansson. Polský fenomén obhájil zlatou medaili ze Soči a sbírku nejcennějších kovů z Her rozšířil na tři. Z českého tria byl nejlepší Roman Koudelka, který skončil pětadvacátý. Čestmír Kožíšek obsadil 29. a Viktor Kožíšek 44. místo.

Hanju se vrátil ve stylu hodném dvojnásobného olympijského vítěze

Dlouhých 66 let nedokázal žádný z krasobruslařů obhájit zlato pod pěti kruhy. Až v Pchjongčchangu Japonec Juzuru Hanju navzdory nedávnému zranění kotníku. Po pouhém měsíci tréninku předvedl fenomenální výkon a slavil zisk nejcennějšího kovu. Na ledě porazil krajana Šomu Una, bronz putoval do Španělska zásluhou Javiera Fernándeze. Michal Březina sice zajel svou nejlepší volnou jízdu sezony, ale celkově klesl na 16. pozici.

Björgenová kralovala v cílové rovince a zapsala se do historie

Norská štafeta s finišmankou Marit Björgenovou opanovala závod na 4x5 kilometrů. Legendární běžkyně na lyžích porazila v cílové rovince švédskou soupeřku Stinu Nilssonovou a získala své sedmé zlato z olympijských her. V počtu medailí (13, pozn. autora) vyrovnala rekord krajana Ole Einara Björndalena. Česká štafeta obsadila jedenáctou příčku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články