Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kovářův rozhodující gól. Využil jsem místečka, co jsem viděl ze střídačky, popsal

Velmi pozorným divákem, který se následně proměnil v hrdinu, byl během samostatných nájezdů českých hokejistů proti Kanadě Jan Kovář. Třetí z celkem čtyř exekutorů, kteří se na straně výběru trenéra Josefa Jandače dostali do hry, nastudoval chování kanadského gólmana Bena Scrivense a pak rozhodl o výhře, která může být klíčová pro vývoj ve skupině.

Jan Kovář
zdroj: ČTK/Pavel Parskář

"Já jsem koukal, jak to provedli oba kluci přede mnou. Viděl jsem, jak se gólman hýbe, a chtěl jsem využít toho místečka, co jsem tam viděl ze střídačky," popsal sedmadvacetiletý centr. "Ne snad, že by mi tam úplně otevřel vrata... Chtěl jsem si trošku přibrzdit a kouknout se na střelu mezi nohy. Když jsem viděl, že to nešlo rovnou střelou, snažil jsem se ho rozhýbat a potom už tam byla díra," popsal Kovář.

Češi si velmi dobře uvědomovali důležitost nájezdů, na střídačce se celý tým propojil a hráči se chytili kolem ramen. "Bylo to hodně důležitý. Myslím, že tam byly trošku větší emoce. Byl to prostě zápas proti Kanadě. Věděli jsme, jak je zápas důležitý, a šli jsme do toho," podotkl útočník Magnitogorsku.

Zároveň ale brzdil přílišný optimismus, neboť ve skupině není ani přes dnešní důležité vítězství zdaleka rozhodnuto. "Výhra a ten bod navíc se bude naplno počítat až po Švýcarech. A my musíme jít do toho zápasu s pokorou. Zaradujeme se v šatně, ale pak vypneme hlavy a zapomeneme na vítězství. Jde to v rychlém sledu a bude to hrozně důležitý zápas."

Kanada český výběr přestřílela, ale kapitán Martin Erat a spol. s ní drželi při hře pět na pět krok, inkasovali jen z přesilových her Kanaďanů. "Myslím, že jsme to odehráli docela dobře. Slušně dozadu. Měli sice více střel - skoro dvakrát tolik, co my - ale neměli nějaké extra šance. Byl to od nás solidní výkon," pochvaloval si Kovář.

I když jim místy činil nemalé problémy, vítězové se dokázali vypořádat s velkým důrazem, který byl jako obvykle jedním z hlavních atributů ve hře kanadského celku. "Víme, že to tak hrají. Člověk se trošku připravuje už před zápasem a ví, že to tak bude," podotkl Kovář.

Kromě radosti z vlastního úspěchu vstřebávali hokejisté po utkání jako členové olympijské výpravy rovněž ten, který si v superobřím slalomu vyjela Ester Ledecká. "Je to neskutečné. Mám z toho husí kůži. Klobouk dolů. To vždycky potěší a je krásné, jak to stmelí celý národ," řekl evidentně dojatý Kovář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články