Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spokojený trenér Novák: Klobouk dolů, k výkonu Martiny nemám co říct

Navzdory tréninkovému handicapu dosáhla rychlobruslařka Martina Sáblíková na další olympijskou medaili, konkrétně stříbrnou. Trenér Petr Novák po závodě na 5000 metrů přiznal, že ani chvilku nepochyboval, že ji jeho svěřenkyně v Pchjongčchangu ve své "královské disciplíně" získá. Devětašedesátiletý kouč byl stejně jako ona z cenného kovu nadšený.

Martina Sáblíková a Petr Novák s českou vlajkou
zdroj: AP autor: John Locher

"Já bych bral i bronz, který měla jasný již po dojetí předposledního páru. Jen se musela koncentrovat na to, aby se zkusila dostat mezi Holanďanky. Bojovala i o první flek, ale přece jen jí schází kus tréninku. Klobouk dolů, k výkonu Martiny nemám co říct," uvedl Novák. "Jsem absolutně šťastný a spokojený, zítra si pobrečím," pousmál se. Medaili totiž rodačka z Nového Města na Moravě slavnostně převezme v sobotu.

Odhodlání získat medaili cítil Novák ze Sáblíkové už v průběhu dne. "Bavili jsme se a říkala, že je hrozně nervózní. Tak jsem se jí zeptal, jestli pojedeme domů. A ona, že zítra pojedeme nahoru," prohlásil úspěšný kouč již šestinásobné olympijské medailistky. Slavnostní vyhlašování se totiž na letošních Hrách koná v horském středisku v Pchjongčchangu, rychlobruslaři přitom závodí v přímořském Kangnungu.

Sáblíkovou podle Nováka neznervózněly ani výkony Nizozemek Esmee Visserové a Annouk van der Weijdenové, která jela jako první a dlouho vedla. "Věděli jsme, že její čas může bez problémů zajet. Když se do čela dostala Visserová, bylo to už horší. Říkal jsem, aby nebláznila. Kdyby ji od začátku honila, mohla přijít o placku. Dohodli jsme se, že to rozumně rozjede a uvidíme," popsal Novák předzávodní komunikaci se svou svěřenkyní.

Česká reprezentantka nakonec zajela čas 6:51,85, což byl její třetí nejlepší výkon na nížinné dráze. Za vítěznou Visserovou zaostala o 1,62 sekundy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články