Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Březinovi se krátký program povedl a je devátý. Vede Hanju

Nejlepší krátký program sezony předvedl na olympijských hrách Michal Březina. Na ledě zvládl mj. kombinaci se čtverným salchowem, celkově od rozhodčích dostal 85,15 bodu. Od osobního rekordu ho dělilo 2,5 bodu. Po krátkém programu mu patří deváté místo, vede obhájce ze Soči Juzuru Hanjú.

Michal Březina
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Nejzkušenější český krasobruslař na Hrách v Pchjongčchangu nechal zapomenout na nepovedený krátký program z mistrovství Evropy. Nastupoval jako třináctý a zvládl všechny skoky včetně kombinace čtverného salchowa s dvojitým toeloopem. Více než o dvanáct bodů si vylepšil známku z ME.

"Věděl jsem, že když pojedu normálně, a ne jako blázen, že zajedu. To byl můj hlavní cíl, uklidnit se, což nebylo úplně nejlehčí po rozjížďce," řekl Březina. "V jízdě to pak ale bylo dobré. Než jsem nastoupil, tak si mě Rafael zavolal a postavil mě do latě. A šlo to," poukázal na přínos arménského trenéra Rafaela Arutjunjana. "Řekl mi, ať neblázním a jedu. Tak jsem jel," pousmál se Březina.

"Doufám, že se dostanu do dvanáctého místa, abych jel v posledních dvou skupinách, což snad s čistým programem půjde," uvedl Březina, kterému se toto přání vyplnilo. Přiznal, že jej uklidnil úspěšně provedený čtverný skok na začátku jízdy. "Zbytek jsem pak odjel jednodušeji, bez napětí. Jel jsem tak, jak jsem byl zvyklý, když jsem byl mladší," dodal.

Nechal za sebou mimo jiné Američana Vincenta Zhou, který jako první skočil na olympiádě čtverný lutz. Sedmnáctiletému krasobruslaři se historický zápis povedl také díky rozlosování, ještě v krátkém programu mají tento skok v plánu další dva závodníci a jiní se k nim přidají ve volných jízdách.

Ve skvělé formě se po listopadovém zranění kotníku představil Hanju, který za krátký program se dvěma čtvernými skoky získal 111,68 bodu a přiblížil se na 1,04 bodu vlastnímu světovému rekordu. Před volnými jízdami má více než čtyřbodový náskok před Javierem Fernándezem. Evropský šampion, který touží po první medaili, rovněž vyladil formu na vrchol sezony a nechyboval. Přes 100 bodů se dostali ještě Šoma Uno a Ťin Po-jang.

Naopak selhal další ze spolufavoritů Nathan Chen. Osmnáctiletý Američan, který v první polovině sezony vyhrál dva závody Grand Prix i finále seriálu, spadl po čtverném lutzu a nevydařily se mu ani další dva skoky. V krátkém programu skončil až sedmnáctý s bezmála třicetibodovou ztrátou na čelo.

Do volných jízd se nekvalifikoval bronzový medailista ze Soči Denis Ten, který se v posledních letech potýká se zdravotními problémy. Krasobruslař z Kazachstánu v krátkém programu obsadil 27. příčku.

Krasobruslení:

Muži - krátký program: 1. Hanju (Jap.) 111,68, 2. Fernández (Šp.) 107,58, 3. Uno (Jap.) 104,17, 4. Ťin Po-jang (Čína) 103,32, 5. Alijev (OSR) 98,98, 6. Chan (Kan.) 90,01, ...9. Březina 85,15.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články