Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češky střílely nepřesně, olympijskou pohádku završila ve vytrvalostním závodě Öbergová

Už ve sprintu a stíhačce si připsala nečekaně dobré výsledky, o největší senzaci se Hanna Öbergová postarala ovšem až ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů. Dvaadvacetiletá Švédka vypálila rybník všem favoritkám a díky čisté střelbě si připsala životní úspěch v podobě zlata. Češky na střelnici naopak chybovaly a nejlepší z nich byla Veronika Vítková, která s třemi minelami obsadila osmnáctou pozici. 

Dojatá Švédka Hanna Öbergová po vítězství ve vytrvalostním závodě
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Ve Světovém poháru se pohybuje až v páté desítce celkového pořadí a na stupních vítězů byla jen jednou se švédskou štafetou. Olympijské hry v Jižní Koreji ale z Hanny Öbergové udělaly nečekanou kometu, která překonává veškerá očekávání.

Už ve sprintu a stíhačce sedmým, respektive pátým místem zaujala. Tu největší bombu si pak mladičká Švédka schovala do vytrvalostního závodu.

V něm dlouho běžela mimo hlavní pozornost kamer, které zabíraly především hvězdy. Postupem času to byla ale už mladá švédská naděje, kdo při každé střelecké položce nemohl na obrazovkách chybět.

Výkon Öbergové s malorážkou byl fantastický. Zatímco celá řada favoritek včetně bronzové medailistky ze sprintu Veroniky Vítkové často chybovaly.

"Byly ideální podmínky, ale na prvních třech položkách jsem pokaždé jednou chybovala, a to je strašně moc," prohlásila Vítková, jejíž šance dostaly trhlinu už při úvodní ležce, kde minula hned první ránu a celkové tři trestné minuty byly příliš mnoho.  

To kudrnatá Švédka válela. První, druhá, třetí i čtvrtá položka skončily ve skvělých povětrnostních podmínkách pěti sestřelenými terči, což se mimo ní podařilo už jen dalším dvěma závodnicím. Dvojnásobná juniorská mistryně světa z roku 2016, která mezi seniorkami na velký úspěch doposud čekala, ale oproti tomu nabídla i výborný výkon na lyžích.

Suverénně nejrychlejší běžkyně byla opět Anastasia Kuzminová, která 15 kilometrů uběhla o minutu a půl na trati rychleji, pro Švédku však rozhodlo, že Slovenka dvakrát minula, a připsala si tak dvě trestné minuty.

Když tak Öbergová proběhla cílem a padla v totálním vysílení k zemi, její tým včetně švédských fanoušků v ten moment už ale mohl slavit. Na světelné tabuli totiž svítil náskok 26 sekund právě na do té doby vedoucí Kuzminovou.

Öbergová se stala druhou biatlonovou olympijskou šampionkou ze Švédska. Navázala na Annu Carin Žídkovou, manželku současného servismana českých biatlonistů Tomáše Žídka, která ještě pod dívčím jménem Olofssonová triumfovala v závodě s hromadným startem na ZOH 2006 v Turíně.

"Nechápu, jak jsem to dokázala. Ale hodně jsem se soustředila na střelnici a také se mi dařilo běžecky," uvedla Öbergová. Samotnou ji její výkon překvapil. "Čtyři nuly jsem zatím dala jen jednou v životě, když jsem vyhrála juniorské mistrovství světa," připomněla své triumfy na šampionátu v Brašově.

Slavící Švédka Hanna Öbergová
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Slovenská stříbrná medailistka ze stíhačky Kuzminová i tak na druhý cenný kov z Pchjongčchangu dosáhla, jelikož nikdo další ji už překonat nedokázal, a stala se tak první závodnicí od Turína 2006, která ve vytrvalostním závodě dvakrát minula, a přesto dosáhla na cenný kov. V Itálii se to podařilo Němce Martině Glagowové a Rusce Albině Achatovové.

Třetí medaili z Her si pak připsala Němka Laura Dahlmeirová, jež udělala chybu jen při první střelbě. Na rychlost běhu Kuzminové ale nestačila a po dvou zlatých medailích si připsala tentokrát bronz.

Tři trestné minuty vzaly Vítkové šance

Nejlepší Češkou byla podobně jako ve sprintu a stíhačce Veronika Vítková, která se tentokrát medailovému boji nepřiblížila. Bronzová medailistka ze sprintu v prvních třech střelbách i přes výborné povětrnostní podmínky vždy jednou minula, což ji z boje o nejvyšší příčky vyřadilo.

Při poslední stojce sice zastřílela čistě, ovšem s průměrným během obsadila konečnou osmnáctou příčku.

Úplně stejný výkon na střelnici podala i Eva Puskarčíková, která si všechny chyby připsala při položkách v leže. Oproti Vítkové na trati navíc výrazně ztrácela a do cíle dorazila až jako čtyřiačtyčicátá.

"Ty ležky mě mrzí. Bohužel. U první položky jsem udělala chyby na spoušti, druhou jsem zatím neviděla. Byly to moje chyby. Pro mě to není oblíbený závod, jelikož bojuji s rozvržením sil. Máme to za sebou a snad si za těch pár dní odpočnu a ještě něco předvedu," prohlásila Puskarčíková v cíli.

Markéta Davidová s pěti minelami skončila jako sedmapadesátá a Jesica Jislová, které se běžecky vůbec nedařilo, se stejnou bilancí obsadila dvaasedmdesátou pozici.

Z Češek se tak do sobotního závodu s hromadným startem probojovala s Vítkovou premiérově mezi elitou i Davidová, což vyplývá z provizorní startovní listiny.

Biatlon - vytrvalostní závody:

Ženy (15 km): 1. Öbergová (Švéd.) 41:07,2 (0 tr. minut), 2. Kuzminová (SR) -24,7 (2), 3. Dahlmeierová -41,2 (1), 4. Preussová (obě Něm.) -59,7 (0), 5. P. Fialková (SR) -1:02,3 (1), 6. Hojniszová (Pol.) -1:54,8 (1), 7. Wiererová (It.) -2:08,6 (2), 8. E. Gasparinová (Švýc.) -2:15,2 (1), 9. Hildebrandová (Něm.) -2:31,4 (1), 10. Skardinová (Běl.) -2:33,0 (1), ...18. Vítková -3:24,3 (3), 44. Puskarčíková -5:14,8 (3), 57. Davidová -5:59,5 (5), 72. Jislová (všechny ČR) -7:53,4 (5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články