Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Nepříjemná dřina. Češi spustili kanonádu proti záludnému Kazachstánu až v závěru

Druhý zápas, druhé vítězství. A vysoké k tomu. Čeští hokejisté věděli, že když Kazachstán porazí o šest gólů, bude jim stačit v posledním skupinovém zápase proti Rusku remíza k vítězství ve skupině. Kanonáda 8:2 ale zdaleka nevypovídala o těžkém průběhu zápasu. Český tým se v první třetině pořádně trápil a měl problémy i s místy přehnaně tvrdou hrou soupeře.

Petr Svoboda v pěstním souboji na turnaji v Naganu
zdroj: AP autor: Deryk Hans

Až třetí třetina proběhla pro tým Ivana Hlinky víceméně podle představ. Ručinského gól ze šatny za stavu 4:2 otevřel stavidla a Češi ještě stačili do konce zápasu nasázet soupeři tři branky z holí Patery, Procházky a Hamrlíka, aby si zajistili potřebnou výhru o šest gólů. Vítězný gól už ve druhé třetině zařídil Martin Ručinský.

Do té doby to byl těžký boj, a to přestože Češi od čtvrté minuty nepřetržitě vedli zásluhou Martina Straky. "Náznaky těžkých situací v Naganu byly už na začátku. Třeba první třetina proti Kazachstánu byla strašná. Kluci v kabině byli hodně slyšet a řekli si, že takhle ne. Ale byl to pořád skupinový zápas, ve kterém ještě prakticky o nic nešlo," přiznal v Nagano fokus podcastu Slavomír Lener, že i proti Kazachstánu viděl své mužstvo v jedné z nejtěžších pozic na šampionátu.

Hlavně ale čeští hokejisté těžko snášeli hru Kazachstánu, která často šla až za hranice pravidel. "Něco takového jsem ještě neviděl. Oni hráli násilnický hokej, i když už bylo o výsledku zcela rozhodnuto. Nejvíce mě vytočil likvidační faul na Moravce. Trenér Hlinka mi sice opakovaně říkal, ať se neperu, abych nebyl vyloučen do konce utkání, ale při takových zákrocích člověk ztratí hlavu. Ten Kazachstánec mi při odchodu do šatny sliboval pomstu, já se ale nebojím. Ať přijde, klidně mu řeknu, kde bydlím," rozčiloval se po zápase Petr Svoboda.

Právě Svoboda musel jít v posledních fázích zápasu do sprch, záludnost soupeře už nevydržel a pustil se do pěstního souboje. Mezi několika hráči se rozpoutaly šarvátky už v polovině druhé třetiny.

A horkou hlavu nezchladil ani Jiří Šlégr. "Pokušení trochu jim upravit fasádu ve mně hlodalo celou poslední třetinu. Měl jsem však na mysli zkušenost z posledního mistrovství světa ve Finsku, kde jsem kvůli rvačce s Kanaďany nemohl hrát semifinále, tak jsem se raději vždycky včas zabrzdil. Klukům, kteří se neradi perou, jsem se ale snažil trošku pomoct, aby nedostali po čuni," líčil po zápase obránce Pittsburghu.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam skupinového utkání Česko - Kazachstán z Nagana 1998

Oslavenci Jágrovi se znovu ozvala třísla, opět vysvitl Hašek

Ačkoliv byl přístup hokejistů po celý turnaj příkladný, i Lener po zápase přiznal, že národní tým se dopustil podcenění. "I kdybychom se na tohoto soupeře speciálně připravovali třeba čtrnáct dní, tak ho hráči podvědomě trošku podcení. Měli jsme z toho obavy, ale nakonec všechno dobře dopadlo," těšilo Hlinkova asistenta.

Ani proti Kazachstánu také neměl jednoduchou úlohu Dominik Hašek, který znovu předvedl několik nadstandardních zákroků. A to přestože právě v tomto utkání obdržel paradoxně nejvíce gólů na šampionátu společně s posledním skupinovým zápasem s Rusy. "Po dřině s Kazachstánem znovu vyčnívá Hašek," psalo se v titulku MF Dnes.

A ani na své šestadvacáté narozeniny se Jaromíru Jágrovi nepodařilo vstřelit první olympijskou trefu, ačkoliv si připsal dvě asistence. Od svých kolegů v kabině proto dostal i balíček střelného prachu. "Zatím jsem ho ale nevybalil," usmál se hořce Jaromír Jágr v narážce na svůj lehký střelecký půst.

Oslavenec měl přitom větší starosti. Kromě problémů s bruslemi se znovu trápil i s třísly. "Otázka je, zda vůbec nastoupím do dalšího zápasu," rozvířil Jágr nejistotu ohledně svého zdravotního stavu.

Poslechněte si Nagano fokus podcast se Slavomírem Lenerem, Jaroslavem Špačkem a Petrem Vichnarem o tom, co stálo za českou cestou za zlatem

"Možná je to tím, že národní tým pravidelně střídá čtyři útoky a já na střídačce vždy vychladnu. V Pittsburghu jsem na ledě i třicet minut z šedesáti. Ale proboha, to si vůbec nestěžuji! Vím, že jsem tady od toho, abych dělal, co mi trenéři řeknou," zachoval skromnost útočník Pittsburghu.

Výhra 8:2 přitom českým hokejistům zajistila, že v případě remízy s Ruskem by skončili ve skupině první a ve čtvrtfinále šli nejspíš na Bělorusko místo jednoho z trojice Kanada - USA - Švédsko.

"Hráči nejsou hloupí a každý z nich umí počítat, proto určitě věděli, že Kazachstán potřebujeme porazit o šest branek, abychom se v tabulce dostali před Rusy," řekl po zápase Lener. "Chceme postoupit z prvního místa a mít tak naději na relativně nejlepšího čtvrtfinálového soupeře, ale Rusko s dravým útokem bude hodně nebezpečné," byl si vědom asistent trenéra národního týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články