Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vítr nad Pchjongčchangem dál řádí, Olympijský park byl evakuován

Velmi složité povětrnostní podmínky nadále hatí plány pořadatelů na Hrách v Pchjongčchangu. Došlo nejen k odložení startů řady závodů, kvůli silnému větru a zajištění bezpečnosti musel být dokonce evakuován a uzavřen Olympijský park. Podle mezinárodního olympijského výboru ale ke zrušení jakýchkoliv závodů nedojde, k dispozici je údajně dostatek náhradních termínů. Ve čtvrtek by se navíc měly podmínky umírnit.

Hasiči zasahují při silném větru v Pchjongčchangu
zdroj: Reuters autor: PHIL NOBLE

Jen ve středu padl velmi silnému větru za oběť slalom žen a vytrvalostní závod biatlonistek. Už předtím se kvůli počasí měnil například program mužského sjezdu i obřího slalomu žen. Na nebezpečné podmínky si také stěžovali snowboardistky po slopestylu nebo lyžaři po kombinaci.

"Je tady neuvěřitelná zima," řekl skokan na lyžích Noriaki Kasai, který vzhledem k účasti na osmé olympiádě má s čím srovnávat. "Hukot větru nahoře na můstku byl hrozivý. Nic takového jsem nezažil ani ve Světovém poháru. Čekal jsem, že náš závod zruší," připomněl pětačtyřicetiletý japonský reprezentant sobotní závod na středním můstku.

Podle předpovědí čekají organizátory těžké chvíle ještě v následujících dnech, před víkendem by se mělo počasí výrazně zklidnit. "Máme dost dnů v rezervě a je dost času do nich všechny soutěže vměstnat," odmítl možné problémy s hromadícím se množstvím odložených závodů mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams.

S tím, že by se některé závody kvůli počasí neuskutečnily, Adams vůbec nepočítá. "Na takové debaty je příliš brzy," prohlásil. "V Naganu se jel sjezd pět minut před závěrečným ceremoniálem. Máme dost volných termínů v zásobě, takže bavit se o rušení závodů je předčasné," dodal.

Přesouvání zejména závodů ve sjezdovém lyžování kvůli špatným podmínkám navíc není na olympiádě nic neobvyklého. Mužský sjezd na hrách v Naganu 1998 byl přeložen třikrát, zatímco sjezd ve Vancouveru 2010 byl odložen o dva dny. Mlha a příliš vysoké teploty také ovlivnily program posledních závodů i před čtyřmi lety v Soči.

Počasí komplikuje život také příznivcům. "Přijeli jsme jen na pět dní, abychom podpořili naši kamarádku Ievu (litevská lyžařka Januškevičiuteová), ale její obří slalom byl přeložen a teď byl odložen i slalom. Když budeme mít štěstí, uvidíme před odjezdem jedno kolo obřího slalomu," řekl fanoušek Joseph Virskus.

"Navíc je tady strašná zima. Už jsme navštívili hodně chladných míst, ale tohle trumflo úplně všechny," přidala Virskusova britská přítelkyně Rachel Littleová. "Většinu času tady ani necítím obličej. Včera jsme si byli zalyžovat a sedět na lanovce bylo utrpení," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články