Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Závody slalomářek i biatlonistek jsou odloženy. Důvodem je opět vítr

Silný vítr, který vedl v předchozích dnech k přeložení mužského sjezdu a obřího slalomu žen, opět zaúřadoval. Kromě klání slalomářek, které bylo odloženo na pátek, se nového startu dočkal i vytrvalostní závod biatlonistek. Začít by měl ve čtvrtek v 9:15 SEČ před individuálním závodem mužů, který odstartuje v 12:30. První kolo slalomu začne v pátek ve 2:00, hodinu před super-G, druhé odstartuje v 5:15.

Silný vítr při tréninku biatlonistek
zdroj: Reuters autor: MURAD SEZER

Na nepříznivé podmínky doplatily i biatlonistky, které měly absolvovat nejdelší závod na 15 kilometrů. Na start se chystala i česká čtveřice: Veronika Vítková, která už má bronzovou medaili ze sprintu, Markéta Davidová, Jessica Jislová a Eva Puskarčíková. Na třetí olympijský titul chtěla útočit Němka Laura Dahlmeierová.

Rozhodčí závod odvolali už čtyři hodiny před startem. "Je potřeba to udělat dostatečně včas, protože není dobré, aby závodníci absolvovali celou proceduru zahřívání, nástřelu a pak to odkládat. To je v biatlonu nevděčné v tom, že na střelnici není nikdy jasno, jak to bude vypadat," řekl český šéftrenér Ondřej Rybář.

Počasí ve srovnání s minulými dny přitom není nejhorší. Pominul silný mráz a na první pohled fouká méně. "Podmínky jsou skoro nejlepší, jaké jsme tu zažili, ale jsou poryvy, ve kterých se střílet nedá. A to si myslím, že je pro individuální závod zásadní, protože je penalizace na minuty, a když závodník musí čekat, ztrácí čas a bylo by to ne úplně fér. Olympiáda je jednou za čtyři roky, a pokud je to snesitelné, tak je dobré to udělat co nejférovější. Proto si myslím, že to je dobrý krok," řekl Rybář.

Místo závodu si večer biatlonistky zatrénovaly a zprávu o odložení přijaly podle šéftrenéra s klidem. "Myslím, že nebrečely. Ale vždy je to tak, že ne každý chce odkládání, ale tím, že je to uprostřed programu, tak se nic neděje. Naopak, pro ně je to den navíc po závodech a myslím, že tím vůbec nic neztratily," řekl Rybář.

Ve čtvrtek už by podmínky v biatlonovém Alpensia Centru měly být podle předpovědi počasí příznivé. "Hlásí jeden metr za sekundu, což by měl být skoro žádný vítr, tak proč to neudělat. Ten závod může být férovější vůči všem," řekl. 

Je nám líto, video expirovalo.
Rozmary počasí trápily olympiády už od Chamonix 1924

První kolo slalomu mělo začít ve 2:15, na start čekalo 83 lyžařek. Pořadatelé však kvůli silným poryvům větru, dosahujícím rychlosti až 100 kilometrů v hodině, a vířícímu sněhu na svahu nejprve odložili start o třicet minut a posléze o další hodinu. Kvůli neregulérním podmínkám a nepříznivé předpovědi nakonec museli závod zrušit.

Právě silný vítr byl rovněž důvodem toho, že program alpského lyžování začal v Pchjongčchangu až v úterý. Odložen byl nedělní sjezd mužů i pondělní obří slalom žen, oba závody se pojedou až ve čtvrtek. První olympijské medaile se tak v Jižní Koreji rozdaly až v mužské kombinaci, kterou v úterý vyhrál Rakušan Marcel Hirscher. Alpských disciplín se na OH pojede ještě deset včetně premiérové soutěže družstev.

Na start slalomu marně čekala i jednoznačná favoritka Mikaela Shiffrinová z USA. Třikrát za sebou se stala mistryní světa a v Pchjongčchangu má šanci jako první v historii obhájit v této disciplíně olympijské zlato. 

Představitele MOV zatím situace s alpským lyžováním neznepokojuje. Podle mluvčího Marka Adamse je na odložené závody v programu Her stále dost času. "Pokud by vítr foukal ještě 15 dnů, byl by to problém, ale v současnosti je to stále v pořádku. FIS (Mezinárodní lyžařská federace, pozn. autora) je na takové případy zvyklá. Musí se vyrovnávat s větrem, s přívaly sněhu i s jeho nedostatkem," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články