Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ovlivní nejdelší závod silný vítr? Počasí nám na náladě nepřidává, přiznal Rybář

Dvě medaile v kapse, nálada v biatlonovém týmu může být zatím výborná, i když stíhací závod v podání mužů se úplně nevyvedl. Vrásky na čele ale dělá biatlonistům počasí. Osud středečního vytrvalostního závodu žen není jasný, předpověď je nepříznivá. Každopádně o sestavě má šéftrenér Ondřej Rybář jasno – pojede stejné kvarteto jako ve sprintu.

Těžké podmínky v biatlonovém středisku Alpensia
zdroj: ČTK/AP

"Je dobře, že medaile se povedly, protože to je to, co nás hřeje. Ale počasí nám na pozitivní náladě nepřidává – stále je zima, velký vítr a zítra má být ještě hůř," upozornil Rybář.

To, že střelnice v biatlonovém středisku Alpensia nedaleko Pchjongčchangu je nevyzpytatelná, o tom se vědělo, ale během olympijských her se proměnlivý vítr stává ještě proměnlivějším. Start nejdelšího ženského závodu, který je naplánován na středu ve 12:05 SEČ, ještě není jistý.

"Je tam i varianta, že závod přesunou až na stejný den s kluky (na čtvrtek – pozn. redaktora), protože má být nejhorší den, co se týká větru. Má tam vanout 7 až 9 metrů za vteřinu, což je pro individuální závod, který se dá považovat za střelecký, hodně špatné," prohlásil Rybář.

Davidová pojede i patnáctku

Šanci dostane čtveřice Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová a Markéta Davidová, která nastoupí na úkor Veroniky Zvařičové. "Do závodu by měla nastoupit čtyři děvčata, která se představila ve sprintu a ve stíhačce," potvrdil Rybář.

Nadějná Davidová patří k nejrychlejším běžkyním v českém týmu a stabilizovala i střelbu. "Tím, jak závodí nejen tady, ale během sezony, ukázala, že na tom není běžecky vůbec špatně a střelecky v přípravě i tady podává dobré výkony," vysvětlil šéftrenér.

Václavík, nebo Soukup?

Ve čtvrtek se pojede závod na 20 kilometrů mužů a tam ještě není vše úplně jasné – zda dostane šanci Adam Václavík, který nepostoupil ze sprintu do stíhačky, nebo Jaroslav Soukup, bronzový medailista ze Soči.

"Váháme. Adam tady střelecky předvádí výborné výkony. Sice dal ve sprintu dva, dva, ale měl asi nejhorší podmínky. Nemyslím si, že na tom byl špatně, na tréninku mu to šlo taky velice dobře. Jarda je trochu nesvůj z mrazu a větru," zhodnotil Rybář.

Českou jedničkou měl být podle předpokladů Ondřej Moravec, obhájce stříbra z loňského světového šampionátu z nejdelší tratě. I letos v lednu dokázal být v Ruhpoldingu na stříbrné pozici. Jenže sprint ani následná stíhačka mu nevyšla.

"Jeho pozici mu nezávidím," podotkl Rybář. Moravec se vždy uměl připravit na velké závody a pasoval se do role tahouna týmu. "Bohužel ve sprintu si pozici malinko zkazil ležkou, kde musel reagovat, to ho zdrželo a pak přišla jedna nervózní rána a veškeré ambice jsou pryč. Takový závodník si to uvědomí a od toho se odvíjela i stíhačka, kde si přestal ve střelbě věřit. Přitom v trénincích byl z kluků nejlepší. Ale je to zkušený kozák, který se dá dohromady," dodal Rybář.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články