Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Špaček: Gulašovo zranění je komplikace, Růžičku chceme zařadit co nejrychleji

Český tým čeká už za dva dny vstup do olympijského hokejového turnaje. Trenérům sestavování jednotlivých formací těsně před úvodním zápasem zkomplikovalo zranění Milana Gulaše, který si na olympiádě nezahraje. Plzeňského útočníka v sestavě národního týmu nahradí Martin Růžička, který do Pchjongčchangu dorazil v úterý. Asistent trenéra Jaroslav Špaček přiznává, že Gulašovo zranění jim narušilo formování sestavy, ale věří, že Růžička se do výběru rychle zařadí. 

Jaroslav Špaček
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Podle Špačka je tým na vstup do turnaje připravený. "Nálada už je trochu nervózní, už je načase, aby se začalo hrát. Všichni se na to moc těší. Příprava a přechod na asijký čas už byly dlouhé. Všichni už si vyzkoušeli olympijský led a jsou připraveni," řekl.

Čeští hokejisté si poprvé vyzkoušeli led v Pchjongčchangu na začátku týdne. Podmínky na stadionu v dějišti olympiády jsou podle asistenta trenéra Jandače ideální. "Není tam zas taková zima, jako byla třeba na stadionu v Soulu. Kvalita ledu je výborná, je připravený perfektně," zhodnotil asistent trenéra Špaček.

Trenéři neměli se sestavováním a "kompletováním" českého výběru jednoduchou práci. Úplný olympijský tým se sešel až těsně před turnajem. Nejprve dorazili hráči KHL, v druhé vlně přicestovali hokejisté ze Švýcarska a české nejvyšší soutěže.

"Museli jsme čekat na kluky z extraligy, což nám úplně nehrálo do karet. Poprvé jsme trénovali až v Soulu. Tréninky jsme třeba dávali večer, aby aklimatizace hráčů proběhla rychleji. Byli to spíš takové tréninky na vyjetí, aby se kluci aklimatizovali a srovnali si čas, " vysvětlil průběh přípravy Špaček.

Situaci trenérům navíc zkomplikovalo zranění Milana Gulaše, který se musel s vidinou olympiády rozloučit. Místo něj posílil český kádr třinecký Martin Růžička. Dvaatřicetiletý útočník dorazil do dějiště olympiády v úterý a do tréninku se ještě nestihl zapojit. Přesto trenéři věří v jeho kvality.

Pro Gulaše je to trochu zakleté, ale tohle ke sportu patří, říká Špaček

"Zranil se nám Milan Gulaš a muselo se to trošku přeházet, tahle komplikace nám to dost narušila. Ale my jsme měli různé varianty, různé složení lajn a speciálních týmů. Uvidíme, jak na tom Martin bude, chtěli bychom ho zařadit co nejrychleji. Věříme, že první zápas zvládneme," věří Špaček.

Gulaš měl v týmu plnit roli střelce a klíčového hráče. Trenéři si nyní musí s jeho absencí poradit. "Je to jeden z nejlepších hráčů extraligy, vede bodování a měla to být jeho první olympiáda. Je to pro něj trochu zakleté. Ale stalo se, co se stalo. S tím se musí počítat. Tohle ke sportu patří," řekl asistent reprezentačního trenéra. 

Trenéři se po dohodě s koučem gólmanů rozhodli, že jedničkou v bráně pro olympijský turnaj bude Pavel Francouz. Výsledek nedělní generálky proti Finsku, ve které Furch dvakrát inkasoval a Francouz udržel ve své polovině utkání čisté konto, podle Špačka nehrál roli.

"My už jsme na tuhle variantu byli trochu připravení. Když Dominik Furch vlezl do brány, tak to bylo trochu nešťastné, že ze tří střel dostal dva góly. Ale já bych mu to vůbec nepřipisoval. To s tím rozhodnutím, kdo bude jednička nebo dvojka, nemělo nic společného," vysvětlil na závěr Špaček.  

Hlavní zprávy

Nejčtenější články