Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Vítková bojovala o medaili do poslední střelby, dál vládne Dahlmeierová

Veronika Vítková bojovala ve stíhacím závodě o medaili až do poslední střelby, ale dvě chyby ji odsoudily k 7. místu. Druhé zlato na Hrách bere Němka Laura Dahlmeierová, stříbro vydřela ve finiši Slovenka Anastasia Kuzminová, třetí skončila Francouzka Anais Bescondová.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Drama až do konce. Rozhodovala poslední střelba vestoje. Zatímco Dahlmeierová potvrdila svou suverenitu a zvítězila s pohodlným půlminutovým náskokem, další souboj byl na ostří nože. Dnes nejrychlejší na běžkách Kuzminová chybovala, Francouzka Bescondová, která toužila po první olympijské medaili, nikoli. Do toho chtěla promluvit i Vítková, ale nesestřelila dva terče.

"Už v průběhu závodu jsem se úplně necítila na trati, na střelnici to bylo znát, že v poslední položce nebylo moc sil. Neudržela jsem to tam. Do rizika jsem nešla, chtěla jsem střílet na jistotu, bohužel i tak jsem tam nechala dvě rány," uvedla Vítková. "Do poslední položky jsem bojovala o medaili, ale i tak je to další top 10 a mohu být spokojena. Mám před sebou další závody," dodala.

Jessica Jislová s třiadvacítkou dojela o jednu příčku lépe. "Spokojenost, akorát konec mě trochu naštval. Snažila jsem se holky předjet, ujet jim, ale tady je cíl z kopce, tak se mi schovaly a já neměla šanci. Mohlo to být ještě lepší," uvedla Jislová.

Markéta Davidová si vinou šesti chyb pohoršila v celkovém pořadí o deset míst a skončila 25. Z Češek však měla nejrychlejší běžecký čas. "Dneska mne nepodržela střelba, ale podmínky nebyly úplně jednoduché. Nestřílelo se úplně dobře, bylo to znát, foukalo hodně. Ale špatně se mi neběželo, měli jsme opět perfektně připravené lyže, ty hodně podržely," uvedla jednadvacetiletá nadějná česká biatlonistka.

Eva Puskarčíková si polepšila o jedenáct pozic oproti sprintu a dojela celkově  32.

Dahlmeierová jako první biatlonista v historii získala na jedné olympiádě zlato ze sprintu i následné stíhačky. Do her v Koreji přitom na kontě žádný cenný kov pod pěti kruhy neměla. Zároveň potvrdila německou nadvládu v Pchjongčchangu, nedělnímu sprintu totiž kraloval její krajan Arnd Peiffer.

Co se na trati odehrálo?

Dahlmeierová rozjela závod pomaleji, jako by od počátku trochu šetřila síly. Olsbuová s Vítkovou na ni stáhli několik vteřinek, podobně i další favoritky Domračevová nebo Kuzminová.

Zatímco Olsbuová chybovala, Dahlmeierová, Vítková, Kuzminová i Domračevová odstřílely přesně. Vítková jela druhá, Kuzminová třetí. Také Jislová byla přesná a polepšila si na 20. místo, Davidová po jedné chybě byla 16. Puskarčíková se po dvou minelách propadala pořadím.

Skvěle běžela Kuzminová, po trati vyloženě letěla. Zatímco po střelbě ztrácela na vedoucí Dahlmeierovou přes půl minuty, ve druhém kole se přehnala přes Vítkovou a na druhou položku přijela s mankem několika vteřin.

Před druhou položkou zesílil vítr a bylo to hodně znát. Vítková strávila na podložce 50 sekund a jeden terč minula. Nedařilo se ale ani ostatním – Dahlmeierová i Kuzminová chybovaly. Naopak překvapení Švýcarka Cadurischová zastřílela přesně a vyhoupla se na třetí místo. Před Vítkovou odjela ještě Bescondová. Jislová si připsala jednu chybu, Davidová dvě a obě odjížděly na začátku třetí desítky, Puskarčíková nesestřelila po špatné manipulaci jeden terč.

Na první střelbu vestoje přijely společně Kuzminová s Dahlmeierovou. Dvacet sekund za nimi Bescondová, poté Cadurischová s Vítkovou. Slovenka strávila na podložce méně času, ale musela na dvě trestná kola, Dahlmeierová byla čistá stejně jako Vítková. Počkala si na poslední ránu a vyplatilo se.

Bescondová po jedné chybě klesla na čtvrté místo. Za nimi vyběhla smečka Vitozziová, Olsbuová, Herrmannová. Davidová s Jislovou přidaly další minely, Puskarčíková si po čisté položce polepšila.

Dahlmeierová navyšovala svůj náskok, Kuzminová už neměla tak lehký projev. Vítková ztrácela po vteřinkách, přibližovaly se závodnice za ní.

Jako vždy rozhodovala poslední střelba. Dahlmeierová si vše pohlídala a odjela s pohodlným náskokem pro zlato, Kuzminová chybovala a musela s bezchybnou Bescondovou svést tuhý boj v závěrečném kole. Z bojů o cenný kov vypadla po dvou minelách Vítková.

Jislová s celkovým střeleckým součtem 3 chyb dojela 23., Davidová se šesti trestnými koly jen dvě místa za ní. Puskarčíková se s trojkou vyhoupla na 32. místo.

Výsledky stíhacího závodu biatlonistek

1. Dahlmeierová (Něm.) 30:53,3 (1 tr. okruh), 2. Kuzminová (SR) -29,4 (4), 3. Bescondová (Fr.) -29,6 (1), 4. Olsbuová (Nor.) -1:07,3 (4), 5. Öbergová (Švéd.) -1:08,9 (3), 6. Herrmannová (Něm.) -1:19,4 (2), 7. Vítková (ČR) -1:37,3 (3), 8. Häcklová (Švýc.) -1:41,5 (3), 9. Eckhoffová (Nor.) -1:47,8 (5), 10. Brörssonová (Švéd.) -1:54,5 (1), ...23. Jislová -2:49,0 (3), 25. Davidová -2:54,5 (6), 32. Puskarčíková (všechny ČR) -3:18,5 (3).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články