Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

DEN DRUHÝ: Získají biatlonisté druhou medaili? Hokejisté odehrají generálku s Finskem

Už druhý den olympijských her v Pchjongčchangu může česká výprava získat druhou medaili. Největší očekávání budou od českých biatlonistů, kteří se představí ve sprintu. Zároveň se představí v generálce na olympijský turnaj také čeští hokejisté, kteří narazí na Finsko. Naopak mužský sjezd pořadatelé kvůli silnému větru zrušili, náhradní termín zatím oznámen nebyl. Přímý přenos z Her sledujte na olympiada2018.ceskatelevize.cz. Program vysílání najdete zde.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Čeští biatlonisté mohou navázat nejen na úspěch Veroniky Vítkové z úvodního sprintu žen, ale také například Jaroslava Soukupa, který v Soči dopadl stejně jako současná česká ženská jednička. V první den biatlonového programu získal bronz ve sprintu mužů. Pchjongčchangský závod ale nepojede, trenéři upřednostili Adama Václavíka.

Šance českých biatlonistů na to, aby se ve sprintu postarali o stejný, ne-li ještě větší úspěch než před čtyřmi lety, jsou ale hodně skromné. Takřka veškerým biatlonovým kláním letos vládne francouzsko-norské duo Martin Fourcade - Johannes Bö a ve sprintu se na Hrách v Pchjongčchangu poprvé uvidí, jak jsou na tom při vrcholné akci celého olympijského cyklu dvě největší mužské postavy biatlonu.

Alespoň podle dosavadních výsledků ze Světového poháru lze více favorizovat čtyřiadvacetiletého Nora, který z letošních pěti sprintů vyhrál hned tři. Fourcade naopak zvítězil jen jednou, ačkoliv vede průběžné pořadí disciplíny. Ovšem jediný závod, ve kterém francouzský biatlonista v Soči nevybojoval medaili, byl právě sprint. A také na loňském světovém šampionátu skončil až bronzový za Dollem a Böem.

A jaké jsou české šance v disciplíně? Právě ve sprintu se spolu s vytrvalostními závody vždy rodila česká překvapení ještě předtím, než biatlon v posledních letech zdomácněl. Na MS v Chanty-Mansijsku v roce 2003 skončil dnešní reprezentační trenér Zdeněk Vítek třetí, o čtyři roky později v Anterselvě zase Michal Šlesingr bral stříbro. O zmíněném olympijském bronzu Jaroslava Soukupa v Soči nemluvě.

Od té doby se ale Čechům na velkých akcích ve sprintu moc nedaří a jakákoliv medaile ze sprintu by tedy byla tím, čím i v letech minulých – překvapením. A to i proto, že se Češi letos ve sprintu jen dvakrát probojovali do desítky a z toho ani jednou na medailové pozice.

Češi si odbydou generálku na olympiádu proti Finsku. Zápas může napovědět o jedničce

Poprvé se v Jižní Koreji tým Josefa Jandače nepředstaví až na olympijském turnaji v Kangnungu, ale už v přípravném zápase proti Finsku v Soulu. Trenér národního týmu už odtajnil podobu první formace, ve které nastoupí kapitán Martin Erat, Jan Kovář a Jiří Sekář. Mezi náhradníky pak zřejmě budou Petr Koukal s nejmladším reprezentantem Dominikem Kubalíkem.

"Do poslední chvíle jsme čekali, jestli nepřijde nějaké zranění. Ale je to poprvé, co dělám nominaci, že žádná změna nenastala. Tady to je kostra, které věříme. Ta příprava je relativně krátká, takže je dobré, když máme známé dvojičky a trojičky. A když jsou mezi nimi vazby," doufá v úspěch svého týmu Jandač.

Spolu by tak v jednom útoku měli být i Michal Bierner, Roman Horák a Michal Řepík, plzeňskou dvojici Tomáš Metrl - Milan Gulaš zase doplní Michal Vondrka. Toho ovšem trápí nachlazení, je tedy možné, že v utkání proti Finům se představí na centru Dominik Kubalík, který ještě letos nastupoval za Plzeň.

"Vondrka se necítil dobře, tak jsme ho z preventivních důvodů poslali zpátky na hotel. Do uzdravení nebude bydlet s Romanem Červenkou, aby ho nenakazil a nerozmohla se nám v kabině případná epidemie," uvedl asistent trenéra Václav Prospal.

Rozhodnuto zatím není o brankářské jedničce, dilema by měl pomoci rozseknout právě zápas s Finy. Dominika Furcha a Pavla Francouze zatím trenéři podle svých slov mají na stejné úrovni. Každý by měl odchytat polovinu utkání. "Dlouho nechytali, tak chceme, aby si sáhli na puk," vysvětlil Jandač.

Kdo získá další medaile? 

Medailové sady se v druhý den olympiády rozdají také ve skiatlonu mužů, kde se představí i česká čtveřice z nominovaných Jakše, Nováka, Knopa, Rypla a Razýma. Největšími favority na zlato budou Nor Klaebo či Švýcar Cologna. O tom, zdali zlatou medaili získá sáňkařský fenomén Felix Loch, a jestli český reprezentant Ondřej Hyman skončí do vytoužené dvacítky, zase rozhodnou finálové třetí a čtvrté jízdy.

O medaile se pojede v semifinále i finále boulařek, tam ale česká reprezentace nemá po konci kariéry Nikoly Sudové žádnou zástupkyni. Zdali pak svou další skvělou sezonu završí triumfem v Pchjongčchangu sedminásobný nizozemský olympijský medailista, rychlobruslař Sven Kramer, se dozvíme v závodě na 5000 metrů. 

Šárka Pančochová, které v Soči unikla medaile jen o kousek a nakonec skončila pátá, vstoupí do kvalifikace soutěže slopestylistek, která vyvrcholí v pondělí.

Nedělní olympijský program

Akrobatické lyžování (Pchjongčchang)
11:30 boule ženy - semifinále
13:00 boule ženy - finále

Běh na lyžích (Pchjongčchang)
7:15 skiatlon muži (Jakš, Novák, Knop, Rypl, Razým)

Biatlon (Pchjongčchang)
12:15 sprint 10 km muži (Moravec, Krčmář, Šlesingr, Václavík)

Curling (Kangnung) - smíšené dvojice
1:05 Norsko - Čína, Finsko - USA, Kanada - Korea, Švýcarsko - OSR
12:05 tie-break

Hokej (Kangnung): ženy - skupina A (hala Kwantong)

08:40 Finsko - USA
13:10 Kanada - OSR

Krasobruslení (Kangnung)
2:00 družstva

Rychlobruslení (Kangnung)
8:00 5000 m muži

Saně (Pchjongčchang)
9:50 muži - 3. a 4. jízda (Hyman)

Snowboarding (Pchjongčchang)
2:00 slopestyle muži - finále
5:30 slopestyle ženy - kvalifikace (Pančochová)

Přípravný zápas hokejistů na OH v v Pchjongčchangu
7:30 Česko - Finsko

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články