Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

BLOG: Tohle je teď biatlonová jednička! Vítková ukázala sílu

"Počítáme s tím, že to nemusí vyjít a můžeme se vrátit bez medaile," zaznělo těsně před startem olympiády od šéfa biatlonového svazu Jiřího Hamzy. Tahle varianta naštěstí padla hned v úvodu. Je to totiž doma. Veronika Vítková je bronzová.

Šťastná Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Medichini

Možná za to může náušnice pro štěstí, možná – a to daleko spíš – poctivá příprava na sezonu s povedeným finálním předolympijským soustředěním. Vítková má svou první velkou individuální placku.

Ve vrcholovém biatlonu se pohybuje dlouho, na mistrovství světa startovala poprvé deset let nazpět. Ale je to jako v životě. Jednou jste nahoře, jednou dole. A třeba před rokem se Vítková trápila vážně fest.

A zrovna při Světovém poháru v Pchjongčchangu. Tehdy pro ni test olympijského prostředí dopadl katastrofálně. Odstoupila ze stíhačky, zkolabovala, skončila v nemocnici... Nasčítaly se jí špatné výsledky, které šly na psychiku, do toho přišla únava. No prostě peklo.

Pak ale napnula všechny síly, v různých fázích přípravy makala na maximum – a teď to nese ovoce. "Proběhlo to, jak mělo," byla si jistá devětadvacetiletá Vítková, která při absenci nemocné Gabriely Koukalové zaujala v týmu post jedničky. Zcela logicky.

S nadsázkou se říká, že kdo nejí maso, nepozná vtip. Sympatická Vítková pečlivě volí slova, přemýšlí, každopádně se směje až dost. V tom určitě problém nebude. Navíc maso vyřadila z jídelníčku stejně jen částečně. I to ale možná přispělo ke zlepšení.

Kdekdo mohl tušit, že by jí to mohlo vyjít hned ve sprintu. Vždyť právě to je disciplína, kde se Vítkové letos daří. Na nejkratší trati byla teď v rámci Světového poháru dvakrát třetí.

Hamza hovořil těsně před úvodem olympiády také o tom, jak těžké bude navázat na úspěch ze Soči. Biatlonisté přivezli před čtyřmi lety z Ruska doslova ruksak narvaný medailemi. To se těžko překonává. Tohle je však vlaštovka, že by to přece jen jít mohlo, i když tomu mnozí nevěřili.

Ilustrační foto

Sociální sítě a diskusní fóra se zvláště v průběhu prvního trimestru sezony plnily mnohdy až nenávistními příspěvky a vzkazy. Kdekdo tvrdil, že na biatlon zanevře, nebude-li Koukalová v Koreji.

V anonymitě internetu padaly ovšem daleko horší zprávy, vyloženě bez zábran. Jsem si jist, že titíž lidé teď píší chvalozpěvy. Ale tak to bývá. Tenhle bronz je tak docela slušná odpověď.

Vítková teď dostala pořádného zaslouženého hobla. Jak sama říká, není to jen o sprintech. Bodejť, pondělní stíhačka, do které vyjede z třetího místa, toho může být důkazem.

A navíc - příslibem jsou evidentně i další výsledky, třeba bleskurychlá Markéta Davidová a její 15. místo. Akorát tam bude o dvě položky víc. To už bude mít Vítková na krku bronz, na který si musí počkat do neděle.

A my zase budeme mezitím vědět, jak na medaili reagovali chlapi. Ale to už je zase jiný příběh. Snad i s další placatou tečkou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články