Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Reichel vystřelil v nájezdech postup do finále, Kanadě zbyl duel o bronz

Měl to být souboj dvou nejlepších brankářů doby. Semifinálový duel mezi Dominikem Haškem a Patrickem Royem nakonec rozhodly až nájezdy, neboť v základní hrací době se prosadili pouze Jiří Šlégr a Trevor Linden. Při samostatných nájezdech pak skóroval jen Robert Reichel hned v první sérii, a tak se po výsledku 2:1 radovali z postupu do finále čeští reprezentanti. Kanada jako největší favorit na zlato musela vzít zavděk utkáním o bronz.

Dominik Hašek v Naganu
zdroj: ČTK/AP

Nejlepší brankáři světa proti sobě

Dvě brankářské legendy NHL byly ozdobou vyrovnaného zápasu. Na jedné straně Dominik Hašek jako nejlepší zástupce evropské brankářské školy. Na straně druhé Patrick Roy, nejrespektovanější kanadský gólman doby a společně s českou devětatřicítkou vládci tehdejších severoamerických brankovišť.

"Vyloženě jsem nic nepředpovídal. To, že proti sobě nastupují velcí rivalové Patrick Roy a Dominik Hašek, jsem věděl, ale snažil jsem se na to nemyslet. O tom se spíš psalo a mluvilo. Ale bylo mi naprosto jasné, že jedna chyba zápas rozhodne. Věděl jsem, že si ji nesmím dovolit, protože to by nás mohlo stát postup. Člověk věří, že kluci jeden, dva góly dají a nakonec se to tak podařilo," uvedl Hašek.

Když už se zdálo, že v semifinálovém souboji bude mít navrch Hašek, odpověděl na vedoucí trefu Jiřího Šlégra po pověstné dělovce od modré čáry v samotném závěru zápasu dorážející Trevor Linden, který si vynutil prodloužení a s ním spojené nájezdy. Kanadský centr využil naskytnuté příležitosti, když se v sestavě posunul před utkáním proti České republice do druhé formace po čtvrtfinálovém zranění Sakica.

K nájezdům utkání prakticky spělo od začátku zápasu, i když ani jeden z týmů si nechtěl připustit, že by nenašel recept na brankářského fantoma v kádru soupeře. Duel maskovaných mužů zakryl dokonce hvězdné srovnání dvou geniálních hokejistů - na konci kariéry hrající legendy Waynea Gretzkého a Jaromíra Jágra, člena mladší generace, který měl brzy převzít pomyslnou štafetu od největší persony NHL.

Nepovedený start proti Spojeným státům zapomenut

Co se národnímu týmu povedlo oproti čtvrtfinálovému duelu se Spojenými státy, byl úvod utkání. Tentokrát nechali Češi přehnaný respekt v kabině a Kanadě byli vyrovnaným soupeřem. Na první výraznější šanci zápasu se tak čekalo až do šesté minuty, kdy pálil z mezikruží Dopita, ale z otočky těsně minul.

Opatrná taktika se snahou neinkasovat jako první se nesla na obou stranách po celou úvodní dvacetiminutovku. Klid před bouří narušil až Hejduk, ale Roy střelu vytěsnil pravým betonem mimo tyče. Na dobré střídání čtvrté formace okamžitě navázal první útok Růžičky, ale jak pokus Martina Straky, tak kapitána českého týmu Kanaďané zblokovali.

Přesto si čeští hokejisté udržovali herní převahu. "Byl to úplně jiný nástup z naší strany než předchozí zápas s Amerikou. Najednou jsme si už věřili, byli jsme v úplně jiné situaci a vlétli jsme na ně. V první třetině jsme byli lepším mužstvem," dodal Hašek.

Český brankář se více zapojil do hry až ve druhé třetině, kdy Kanaďané přidali v útočné snaze a častěji hrozili z nebezpečných výpadů. Ve vynikající příležitosti se následně objevil pozdější hrdina zápasu Linden, ale Hašek dostal betony k sobě včas. Lapačkou pak máchl proti střele Zamunera. Na druhé straně zahrozil znovu Straka, jehož střelu srazil obránce Stevens, a po Reichlově přistrčení také Martin Ručinský, kterého zase vychytal Roy.

V největší české šanci pak selhal Josef Beránek, kterého uvolnil Jágr. Vsetínský útočník ale trefil tváří v tvář lapačku kanadského gólmana. Skóre zápasu mohl otevřít Brendan Shanahan, ale v tomto zápase mu nemělo být přáno.

Na největší hokejový úspěch vzpomínali Slavomír Lener, Jaroslav Špaček a Petr Vichnar ve speciálním díle Hokej fokus podcastu:

Po průniku Reichla měl zase gól na hokejce Robert Lang, ale tísněn Markem Recchim nedokázal zakončit za bezmocného Roye. Ten si pak připsal nejkurióznější zákrok v utkání, když ramenem vytěsnil padající puk nad branku po vyražené Beránkově střele. Betonem Roy zastavil i dorážky Martina Procházky v přesilové hře na konci prostřední části.

"Hrozně nám pomohl zápas s Amerikou, přišli jsme do zápasu takoví nepřipravení. Zápas s Kanadou byl o něčem jiném. Měli jsme sílu, rychlé nohy, přihrávky šly z hokejky na hokejku. Problém byl akorát v tom, že Patrick Roy chytal výborně," řekl Reichel.

Brankáři nakonec propustili shodně jen po jedné ráně ze hry

Druhá přestávka jako by ještě více připomněla, že jde o hodně, a tak se závěrečná třetina nesla v opatrnějším duchu. Gretzky se připomněl přihrávkou na Chrise Prongera, který se zčistajasna objevil před Haškem. Kanaďané navíc přidali na důrazu, což pocítil zejména Jágr, kterého za kanadskou brankou srazil Shanahan.

Nerozhodný stav zlomil až v 50. minutě Jiří Šlégr. Buly v útočném pásmu vyhrál Pavel Patera, puk přihrál na modrou čáru k volnému spoluhráči a tvrdý bek propálil Roye na bližší tyč.

"Pro mě to je životní gól. Nemyslím si, že jsem dal lepší gól v lepším čase. Člověk si sedne na střídačku a probíhá mu to hlavou. Ale rychle se musí dát dohromady, protože čas běží. Bohužel jsme to nevydrželi, já byl na ledě i při tom, když jsme inkasovali. Bohužel jsme museli do prodloužení," přiblížil situaci Šlégr.

Češi mohli náskok navýšit, ale po Hejdukově nahození se z dorážky Růžička neprosadil. Kanaďané postupně otevírali obranu ve snaze vyrovnat a jejich tlak sílil v závěru utkání. Kapitán javorových listů Eric Lindros vybídl v útočném pásmu Shanahana, který ještě neuspěl.

Odražený puk se poté dostal k MacInnisovi, jehož ránu Hašek vytěsnil vedle branky. Následně ale Lindros poslal puk zpátky do předbrankového prostoru, kde si mezi kruhy najel Linden a střelou do horního rohu nedal Haškovi šanci. Kanaďané si 63 sekund před koncem hrací doby zhluboka oddechli a zápas dospěl do prodloužení.

Opaření Češi se v nastavení nemohli dostat zpátky do hry, naopak hráči Kanady chtěli rozhodnout ještě před nevyzpytatelnými nájezdy. Když se v největším závaru před Haškem neprosadil Lindros a po něm ani Adam Foote, došlo na přídavek.

Maraton pěti sérií odstartovali Kanaďané. Fleury v úvodu neuspěl, naopak penaltový specialista Reichel prostřelil Roye na vyrážečku. K Reichlovi se pak z českých hráčů nikdo nepřidal, ale to Čechům nevadilo. Hašek vychytal postupně Bourquea, Nieuwendyka, Lindrose i Shanahana. Poté propukla česká radost. Národní tým mohl slavit vysněný postup do finále.

Semifinále olympijského turnaje v Naganu 1998:

ČR – Kanada 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 50. Šlégr (Patera), rozh. sam. nájezd Reichel - 59. Linden (Lindros). Střely: 31:30. Rozhodčí: McCreary - Collins, Rautavuori. Diváků: 9854.

Česko: Hašek (Čechmánek) - Šmehlík, Šlégr, Svoboda, Hamrlík, Kučera, Špaček (L. Procházka) - Straka, Růžička, Jágr - Lang, Reichel, Ručinský - Beránek, Dopita, Moravec - M. Procházka, Patera, Hejduk (Čaloun).

Kanada: Roy (Brodeur) - Pronger, Foote - Blake, Bourque - MacInnis, Stevens - Desjardins - Brind'Amour, Lindros, Corson - Recchi, Linden, Primeau - Zamuner, Nieuwendyk, Fleury - Shanahan, Yzerman, Gretzky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články