Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Překoná Björgenová Björndalena? Legendární běžkyně může být nejúspěšnější v historii

Už za několik dní se z Marit Björgenové může stát nejúspěšnější zimní olympionička všech dob. Pokud by získala tři zlaté medaile, překonala by rekord krajana Oleho Einara Björndalena. Už v úvodním sobotním skiatlonu si může připsat první cenný kov. Přípravu jí přitom komplikovala nemoc, kterou se během finální přípravy nakazila od dvouletého syna.

Marit Björgenová
zdroj: ČTK/AP

Před rokem Björgenová rok a čtvrt po porodu vybojovala na mistrovství světa v Lahti čtyři zlaté medaile. Tehdy měla po boku malého syna Mariuse, během her v Koreji však zůstal doma u prarodičů v Bergenu. "Dostala jsem od něj virózu, která mě připravila o pár dnů tréninku v poslední fázi přípravy. Ale teď je to všechno v pořádku," uvedla v Pchjongčchangu sedmatřicetiletá běžkyně.

I kvůli nemoci skončila v generálce na OH před dvěma týdny při Světovém poháru v Seefeldu na desítce volně "až" pátá. "Tam jsem se cítila mizerně. Byla jsem hrozně unavená," řekla.

Ve sbírce z olympiád od Salt Lake City, přes Turín, Vancouver až po Soči má šest zlatých, tři stříbrné a jeden bronz. Björndalenova vizitka zní: 8-4-1. Nejúspěšnější biatlonista se v nabité norské konkurenci do Koreje nekvalifikoval, stejně tak běžec Petter Northug a kvůli dopingu zase přišla o Hry další elitní běžkyně Therese Johaugová.

O to větší naděje Norsko do Björgenové vkládá. "Tohle je moje poslední olympiáda, chci své šance využít," ujistila před závody ve středisku Alpensia, kterých bude dohromady šest.

Björgenová přitom vůbec nebude mít jednoduchou úlohu, konkurence je pro ni letos ještě větší než na minulých olympiádách. Skvěle se daří její krajance Heidi Wengové nebo Ingvild Flugstad Östbergové.

Norská legendární lyžařka už ale letos dokázala, že v jednotlivých závodech pořád umí zazářit, když dosáhla na dvě vítězství v závodech Světového poháru - na 10 km ve finské Ruce i na stejné vzdálenosti ve stíhačce v italském Toblachu.

Ke všemu loni Björgenová oslavila neuvěřitelné čtyři triumfy na mistrovství světa, přestože předtím na Světových pohárech rovněž většinou zaostávala za Wengovou. Zdali poslední olympijské hry budou pro norskou lyžařku podobně triumfální jako v Soči, kdy získala tři zlaté medaile, se dozvíme už zanedlouho.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články