Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mráz přichází z Pchjongčchangu. Slavnostní zahájení potrvá jen dvě hodiny

Pořadatele před startem olympijských her trápí především mráz. Chladné počasí bude doprovázet i páteční slavnostní zahájení. Ceremoniál proto potrvá jen dvě hodiny. Organizátoři řeší, jak zahřát sportovce i diváky v ochozech stadionu. Českou vlajku při nástupu výprav ponese olympijská vítězka Eva Samková. Tajné zůstane do poslední chvíle jméno posledního člena štafety s olympijskou pochodní. Spekuluje se, že by oheň mohla zapálit bývalá korejská krasobruslařka Kim Ju-na. Přímý přenos vysílá v pátek od 12:00 ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz. Ten ze slavnostního zahájení nabídne i podrobný textový on-line přenos.

Sport
zdroj: ČT4

Při zkouškách ceremoniálu teploty padaly až pod minus 20 stupňů Celsia. Předpověď počasí sice slibuje mírnější mráz, přesto se diváci musejí připravit na chlad a vítr.

Na stadionu budou zástěny proti vichru, pro diváky je připraveno osmnáct vyhřívaných míst a 40 ohřívačů. Ve vytápěném stanu budou moci trávit čas i sportovci. Každý divák navíc dostane balíček na zahřátí, ve kterém bude pláštěnka, deka, čepice, hřejivé polštářky na ruce i nohy a hřejivá podložka, na kterou si budou moci sednout.

Defilé výprav tradičně zahájí Řekové jako zástupci země, která je kolébkou olympijské tradice. Národy pak budou přicházet podle korejské abecedy. Jako poslední nastoupí společně pod vlajkou sjednocení výpravy pořadatelské Koreje a KLDR.

Kim Ju-na nebo někdo jiný?

Pořadatelé jako obvykle tají, kdo zapálí olympijský oheň. "Poslední člen štafety s pochodní musí být někdo, jehož příběh má vztah k mezinárodnímu společenství," naznačili jen. Spekuluje se, že by to mohla být krasobruslařská hvězda Kim Ju-na, olympijská vítězka z Vancouveru a stříbrná ze Soči. Pořadatelé ale mohou překvapit méně známým jménem.

Olympijský stadion v Pchjongčchangu pro 35 000 diváků byl postaven výhradně pro zahajovací a závěrečný ceremoniál, žádná olympijská soutěž se na něm konat nebude. Tribuny jsou montované a po olympijských a paralympijských hrách budou rozebrány. V hlavní budově bude olympijské muzeum.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články