Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Nechtělo se jí, pak ve zkušebním závodě byla třetí. Nepřeceňovala bych to, řekla Erbanová

Čekání na start si v Pchjongčchangu zpestřila kontrolním závodem a nevedlo se jí zle. Rychlobruslařka Karolína Erbanová obsadila na sprinterské pětistovce třetí místo. Česká reprezentantka však výsledek nijak nepřeceňovala. Hlavní bylo, že si po čase opět vyzkoušela jízdu v závodním režimu, i když s první stovkou příliš spokojená nebyla. Ostrý start pod pěti kruhy ji čeká až ve středu 14. února.  

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK/AP/Jens Meyer

"Chtěla jsem si tady něco odjet. Věděla jsem, že se mi nebude chtít, ale říkala jsem si, že je to lepší. Setřást to trochu a něco si zajet," vysvětlila Erbanová důvody, proč se do kontrolního klání přihlásila. "Udělala jsem tam dost technických chyb, což mě překvapilo. Stovka z toho nevyplynula úplně nejlépe. Jinak se mi ale jelo dobře," řekla.

Přestože se jí úvodní část tratě nevydařila, věří, že se jednalo o výjimku. "Celou sezonu byla čistší, tohle byl takový vroubek, doufám. Už jsem jela 10,4 a to je čas, se kterým se dá bojovat o přední pozice. Chce to ale těch 10,4 zajet, protože 10,6 už je pomalé," uvědomovala si Erbanová.

Pomalejší začátek může na druhou stranu souviset i s menšími úpravami v technice, na které se snaží pracovat.

"Zkoušeli jsme, abych odstartovala nízko. Měla jsem tendenci startovat skoro na napnutých nohách. Snažíme se, abych od začátku držela bruslařský posed. Vždy vylétnu nahoru, místo toho, abych vylétla dopředu," popsala činnost, na níž se snaží i v Koreji pracovat. Zároveň nevyloučila, že slabší stovka může souviset i s nervozitou z blížícího se vrcholu sezony.

Skutečnost, že skončila třetí, vůbec neřešila. "To není úplně ukazatel něčeho. Šlo hlavně o to si to vyzkoušet. Byl to normálně regulérní závod. Měli jsme bloky, startéra. Člověk si vyzkouší, jak to pak bude," podotkla pětadvacetiletá reprezentantka.

Erbanová nestačila jen na dvojici Japonek Nao Kodairaová, Arisa Goová. Vítězná Kodairová přitom zajela lepší čas, než je rekord dráhy i olympijský rekord. "Jako v sezoně. Potvrdila svoje výkony...," uznala rodačka z Vrchlabí aktuální formu Japonky, v sezoně na pětistovce zatím neporažené.

Dlouhé čekání je neobvyklé

Erbanová se v Kangnungu, kde se rychlobruslařské závody pojedou, připravuje již druhý týden. Aklimatizována by už měla být. "Trochu mám ještě problém se spaním, ale my máme vše trochu posunuté. Budeme závodit pozdě, takže jsme celý den trochu posunuli. Vstávám v deset, na trénink chodím až vpodvečer a na večeři tak v devět," popsala denní program. Přestože je v Koreji čas oproti Evropě rozdílný o osm hodin, Erbanová si ho posunula jen o šest.

Bronzová medailistka z lednového mistrovství Evropy na trati 500 metrů se na olympiádě poprvé představí až příští týden ve středu. Dvoutýdenní čekání na start v dějišti je pro ni hodně neobvyklé.

"Je pravda, že jsme sem jeli hodně brzy. Proto jsme tam vložili i ten závod, aby se pobyt trošku rozkouskoval. Bereme to ale den po dni. Ještě se hodně soustředíme na technické věci na ledě, kouskujeme čas, aby to nebylo dlouhé," řekla Erbanová, která se i na olympiádě připravuje hlavně pod vedení klubového trenéra Dennise van der Guna.

Momentálně se už snaží hlavně doladit formu na správný okamžik. "Ne že bychom se povalovali, aby si tělo nemyslelo, že je po sezoně, ale už v přípravě nejsou těžké tréninky. Hrajeme si a nejdeme do velké zátěže. Tady už se nic nestane. Všechno je odtrénované, základ je položený. S technikou jsou to detaily, ale už se nedá nic velkého měnit," podotkla.

"Teď už je to jen o tom, udržet si svůj svět. O tom si myslím, že je olympiáda pro všechny sportovce," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články