Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Nerovný souboj před startem Her. Organizátory kosí střevní virus, sportovce zatím nepostihl

Nákaza střevním virem se mezi pracovníky zajištujícími organizaci olympijských her v Pchjongčchangu šíří dál. Počet pacientů s příznaky norovirové infekce stoupl podle šéfa zdravotnického centra dva dny před začátkem soutěží na šestaosmdesát. Mezi sportovci se zatím případ nákazy neeviduje.

Dobrovolníci na olympijských hrách v Pchjongčchangu
zdroj: REUTERS autor: Mike Blake

"V úterý jsme zaregistrovali 32 případů, ve středu přibylo dalších 54, takže dohromady už to je 86," řekl ředitel centra pro zdravotní dohled a prevenci Kim Hjon Čun.

Mezi příznaky norovirové infekce patří mimo jiné zvracení, průjem a křeče v břiše. Virus je vysoce nakažlivý. Organizátoři se aktuálně snaží, aby se infekce nerozšířila mezi olympioniky. Izolováno bylo zhruba 1200 lidí a všichni se podrobí testům. Místo nich dohlíží na bezpečnost 900 povolaných vojáků.

Úřady se zaměřily mimo jiné na rozbor vody a potravin, zdali nejsou zdrojem infekce. "Zatím nemáme žádný potvrzený případ mezi sportovci a to je nejdůležitější. Uděláme vše, co bude možné, abychom je uchránili před nákazou," dodal Kim Hjon Čun.

Na loňském mistrovství světa v atletice se v Londýně nakazilo více závodníků z různých zemí a žaludeční problémy některé z nich vůbec nepustily na start. Potíže měl mimo jiné i běžec z Botswany Isaac Makwala, jenž přišel o finále na 400 metrů, kde měl být adeptem na medaili.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články