Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Závodníci zahazují v Koreji lyže. Mrazivý sníh jim ničí skluznice

Mráz se stal nečekaným nepřítelem lyžařů. Kromě nevlídného počasí se musí závodníci vypořádat také s faktem, že jim mrazivé počasí ničí lyže. Někteří dokonce museli po tréninkových jízdách lyže zahodit. Problémy způsobují namrzlé krystalky sněhu, které jsou mimořádně ostré a skluznice tím trpí. S nepříjemnostmi se potýkal také král letošní sezony Marcel Hirscher.

Marcel Hirscher
zdroj: Reuters autor: DOMINIC EBENBICHLER

V dějišti Her padají teploty hluboko pod nulu a lyže se kroutí. "Jeden z trenérů řekl, že po dnešku lyže vyhazují," uvedl Craig Randell, který na sjezdovkách pracuje třetí olympiádu.

Tentokrát byl na svahu, kde se pojede slalom, obří slalom a závod družstev. Trénoval na něm mimo jiné rakouský favorit Hirscher, který v této sezoně SP vyhrál už deset závodů.

Také jeho vybavení v mrazech trpělo. "Sněhové krystalky jsou velmi ostré, když teploty klesají k minus dvaceti stupňům, a skluznice se pálí. Je to stejné, jako kdybyste zažehl oheň a pálil svou skluznici, protože sněhové krystalky mají tak ostré hrany," popsal šestinásobný mistr světa Hirscher, který bude útočit na první olympijské zlato. Před čtyřmi lety v Soči skončil ve slalomu druhý.

Kvůli mrazům a těžkému sněhu prolili pořadatelé slalomový svah vodou. Společně s oteplením, které by mělo přijít, by to mělo přispět k tomu, aby se lyže tolik neničily.

S mrazivými teplotami se vypořádávají také biatlonisté. České závodnice se musely při tréninku na trati potýkat s nepříjemnou teplotou minus třináct stupňů Celsia. Přechod ze soustředění z kazašského Almaty byl ale alespoň trochu snazší.

Teploty klesaly v minulých dnech po setmění třeba až k minus 18 stupňům Celsia. "Zima sama o sobě není tak hrozná. Ale vítr do toho ještě ten mráz zesiluje. Kdyby bylo minus osmnáct, tak je to ještě v pořádku, ale ono do toho fouká a je to takových minus pětadvacet," vypočítával reprezentant Michal Krčmář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články