Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rusové boj o olympiádu nevzdávají. Dalších dvaatřicet se jich odvolalo proti vyloučení

Boj ruských sportovců o možnost startovat na olympijských hrách pokračuje. Dalších dvaatřicet z nich včetně hvězdného rychlobruslaře Viktora Ana, biatlonisty Antona Šipulina či běžce na lyžích Sergeje Usťugova se odvolalo k arbitráži CAS proti znemožnění účasti. Soud pro sport bude případy projednávat ve středu přímo v Koreji.

Rychlobruslař na krátké dráze a šestinásobný olympijský vítěz An, Šipulin i Usťugov měli patřit k ruským medailovým nadějím. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) jim však start v Pchjongčchangu nepovolil v souvislosti s dopingovým skandálem jejich země na domácích Hrách před čtyřmi lety v Soči.

Dalšími z 32 Rusů, kteří se k CAS odvolali, jsou například hokejisté Anton Bělov, Sergej Plotnikov a Valerij Ničuškin. Podle agentury AP někteří z nich nedaleko dějiště Her trénují, aby v případě, že u arbitráže uspějí, byli aklimatizováni a jsou připraveni na poslední chvíli na olympiádu dorazit.

U Arbitrážního soudu pro sport už v minulých dnech v jiném případu uspěli někteří Rusové. Osmadvaceti olympionikům CAS sankce kompletně zrušil a vrátil je do výsledkových listin ZOH v Soči. Dalším jedenácti zmírnil doživotní zákaz startů na olympiádách jen pro Pchjongčchang, jejich diskvalifikaci z minulých Her ponechal.

Žádný ze sportovců se zrušeným trestem následně neuspěl s žádostí o dodatečnou nominaci. MOV už dříve pozval do Koreje pouze 168 vybraných ruských reprezentantů, kteří budou startovat pod oficiálním označením "olympijský sportovec z Ruska".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články