Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

"Létající Fin" Nykänen a "Blecha" Weissflog doskákali pro olympijskou nesmrtelnost

V historii skoku na lyžích jsou často označováni jako nejlepší z nejlepších. Jejich památné souboje z 80. let se zlatým písmem vměstnaly do sportovních i olympijských dějin. Především v Sarajevu 1984 a Calgary 1988 patřila rivalita Mattiho Nykänena s Jensem Weissflogem k ozdobám Her pod pěti kruhy.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijští rivalové: Matti Nykänen vs. Jens Weissflog

"Létající Fin" a německá "Blecha" (přezdívku obdržel Weissflog na základě tělesné konstituce, pozn. autora) bojovali o nejcennější tituly od sezóny 1982/1983, kdy devatenáctiletý rodák z Jyväskyly poprvé slavil vítězství ve Světovém poháru. 

O dva roky později (1984) se v bosenském hlavním městě nejdříve utkali na středním můstku. Nykänen odstartoval 91 metry a v kombinaci s výborným bodovým ohodnocením to znamenalo slibné vedení. Ve druhém kole nicméně doplachtil o tři metry dříve než sok z NDR a těsně prohrál.

Na velkém můstku však suverénně dominoval. Opět zaútočil v prvním kole, tentokrát veleskokem 116 metrů, a vypracoval si rozhodující náskok. Weissfloga i bronzového zástupce Československa Pavla Ploce nechal bezpečně za sebou.

MATTY NYKÄNEN (19. 7. 1963, Jyväskylä)Úspěchy: ZOH - 4x zlato, 1x stříbroMS - 6x zlato, 1x stříbro, 3x bronzSP - 4x celkové vítězství (nejvíce v historii společně s Adamem Malyszem z Polska)

* kariéru ukončil v roce 1991
* byl podezříván z alkoholové a drogové závislosti
* pětkrát se oženil
* za pobodání známého byl odsouzen k 26 měsícům vězení 

JENS WEISSFLOG (21. 7. 1964, Breitenbrunn)
Úspěchy:
ZOH
- 3x zlato, 1x stříbro
MS - 2x zlato, 2x stříbro, 2x bronz
SP - 1x celkové vítězství 

* kariéru ukončil v roce 1996
* aktuálně spolupracuje s německou televizí ZDF jako sportovní komentátor      

V Calgary už reprezentant ze země tisíců jezer nechal naplno promluvit svůj nesporný potenciál, přestože kvůli problémům s alkoholem neodletěl s týmem. Vyhrál oba individuální závody a výraznou měrou přispěl k zlatému úspěchu Suomi v soutěži družstev.

"Měl ohromné rychlostní i dynamické dispozice, musel se s nimi už narodit," vzpomínal Pavel Ploc, kterého blonďatý Fin s dětskou tváří připravil o triumf na středním můstku.

Ilustrační foto

Po kanadských Hrách ovšem začala skokanská éra tzv. V-stylu a Nykänenova záře rok od roku zhasínala, mimo jiné i kvůli zmíněné alkoholové či drogové závislosti nebo tendenci k domácímu násilí.

Weissflog se naopak novému stylu přizpůsobil. Na ZOH v norském Lillehammeru 1992 exceloval a získal nejcennější medaili z velkého můstku i z týmové soutěže.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články