Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Olympijská výprava "nezávislých" Rusů čítá 169 jmen

"Nezávislá" ruská výprava na únorových olympijských hrách v Pchjongčchangu bude mít 169 sportovců. Ruský olympijský výbor chtěl původně do Koreje vyslat přibližně dvě stovky reprezentantů. Komise MOV zabývající se pozváním jednotlivých ruských sportovců však původní ruský seznam zúžila.

Sport
zdroj: ČT4

Kvůli státem řízeným dopingovým podvodům na minulých zimních hrách před čtyřmi roky v Soči ruský tým do Pchjongčchangu nesmí. Vybraní ruští sportovci však mohou bojovat o olympijské medaile jako nezávislí, bez vlajky a hymny. Na domácí půdě v Soči reprezentovalo Rusko 232 olympioniků, ve Vancouveru v roce 2010 bylo v ruské výpravě 177 sportovců.

Představitelé Ruského olympijského výboru si postěžovali, že MOV nepustil na hry řadu medailových nadějí. Komise nepozvala například biatlonistu Antona Šipulina, lyžaře Sergeje Usťugova nebo hvězdného rychlobruslaře Viktora Ana.

Přísný výběr ruských olympioniků ve středu obhajoval předseda MOV Thomas Bach, který chce zamezit "negativním překvapením" po skončení her. Německý funkcionář připustil, že v rozhodování komise mohl hrát roli i fakt, zda byl dotyčný sportovec uveden na seznamu moskevské antidopingové laboratoře, která umožňovala výměnu pozitivních vzorků za čisté.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články