Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Samková se po roce raduje z triumfu, vítězství věnovala zesnulému otci

Do olympijských her v Pchjongčchangu zbývá už jen necelý měsíc a obhájkyně zlata ze snowboardcrossu Eva Samková se zdá být ve výborné formě, když ovládla závod Světového poháru v tureckém Erzurumu. Účast v závodě přitom Samkové poslední dva dny zvažovala, neboť jí zemřel otec. Své osmé vítězství v elitním seriálu mu věnovala. 

Eva Samková
zdroj: ČTK autor: Fiala Břetislav

"Život mi píše různé příběhy a zkouší moji odolnost. Byl to právě taťka, který mě spolu s mojí mamkou učil bojovat, nevzdávat se a věřit, že cesta, kterou jsem si vybrala, je správná. Dnes jsem vyhrála pro něj. Porazit smutek a poprat se o své místo je přesně to, co by si přál a byl by na mě pyšný," uvedla Samková. Po víkendu se vrátí z Turecka domů, aby mohla být s rodinou. 

Samková se v Turecku vrátila do Světového poháru po zranění ramena, kvůli kterému přišla o závody ve francouzském Val Thorens, rakouském Montafonu a v italské Cervinii. V této sezoně byla nejlépe druhá v září v argentinském Cerro Catedral.

V Erzurumu vyhrála Samková osmifinále, ze čtvrtfinále a semifinále postoupila vždy jako druhá za Chloe Trespeuchovou z Francie. Do finále neodstartovala ideálně, na prvním mezičasu byla třetí, ale zrychlila a vyhrála právě před Trespeuchovou, která vede pořadí disciplíny SP. Samková se posunula na sedmou příčku.

"Evku provázely technické problémy při startu, se kterými se však vyrovnala. Po zranění ramene a rekonvalescenci ukázala, že neztratila nic ze své psychické síly a formy," řekl trenér Marek Jelínek, který vysekl Samkové poklonu.

Je nám líto, video expirovalo.
Samková zvítězila ve svém možná nejtěžším závodě

"Dva dny jsme se rozmýšleli, zda má nastoupit, nebo se vrátit domů. Měla připravenou letenku a rozhodnutí bylo na ní. Po dohodě s rodinou se rozhodla zůstat," vylíčil Jelínek. "Svou výhrou ukázala, jak obrovsky silná osobnost v ní dřímá. Skláním se před ní a věřím, že se jí dostane klidu, který teď potřebuje," dodal kouč. 

Z vítězství se Samková radovala skoro po roce. Dosud naposledy svěřenkyně kouče Marka Jelínka nenašla přemožitelku loni v únoru v německém Feldbergu, kde by měla jet 3. a 4. února poslední závody před olympiádou.

Čtyřiadvacetiletá Samková je v této zimě třetí Češkou, která vyhrála závod Světového poháru. Navázala na suverénku paralelních obřích slalomů na snowboardu Ester Ledeckou a na rychlobruslařku Karolínu Erbanovou. 

SP ve snowboardcrossu v Erzurumu (Turecko):

Ženy: 1. Samková (ČR), 2. Trespeuchová (Fr.), 3. Moioliová (It.), ...27. Hopjáková, 32. Veselková (obě ČR).

Průběžné pořadí (po 6 z 12 závodů): 1. Trespeuchová 4100, 2. Moioliová 3830, 3. Jacobellisová (USA) 3380, ... 7. Samková 2160, 30. Hopjáková 335, 45. Louthanová (ČR) 24.

Muži: 1. Visintin (It.), 2. Vaultier (Fr.), 3. Hämmerle (Rak.), ...48. Vintr, 49. Kubičík, 60. M. Koudelka (všichni ČR).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 12 závodů): 1. Pullin (Austr.) 3346, 2. Vaultier 3320, 3. Hämmerle 2720, ...31. Kubičík 455, 74. Vintr 28, 88. M. Koudelka 11. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články