Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Samková: Od Soči jsem musela trochu dospět, jsem zodpovědnější

Téměř před čtyřmi lety vyhrála Eva Samková s neodmyslitelným knírkem na olympiádě v Soči zlato. Českou snowboardcrossařku čeká v příštím roce obhajoba, podle Samkové bude ale tentokrát konkurence výrazně větší než byla v Rusku. Česká závodnice říká, že se od posledních Her posunula nejen po sportovní stránce. Tvrdí, že se od ní vyžaduje větší zodpovědnost a uznává, že tlak před následující olympiádou bude velký.

Eva Samková
zdroj: DPA autor: Patrick Seeger

Samková momentálně trénuje v italském středisku Passo dello Stelvio v nadmořské výšce 3700 m. n. m. "Je to náročné, člověk vyjde jedny schody a je zadýchaný. Trať má asi 40 vteřin a dole člověk popadá dech a je pak rád, že si na vleku odpočine," popsala Samková podmínky v Itálii.

Český reprezentační tým si už potřetí zvolil k přípravě stejné horské středisko, na stejném místě se připravuje také například italský národní tým. "Jsme tu hrozně spokojení, jinak bysme se sem nevraceli. Je to resort o třech sjezdovkách a funguje jenom do listopadu, tak sem jezdí jenom lyžařské týmy anebo my snowboardcrossaři. Je to tu pro soustředění ideální," řekla Samková. 

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková

Zlatá medailistka ze Soči si v Itálii chválí i sněhové podmínky. Přestože trať v italském resortu nedosahuje obtížnosti Světového poháru, v rámci přípravy snowboardcrossařům při tréninku vyhovuje. "Sníh je tu docela dobrý. Vůbec tam nemají děla, je to celé přírodní. Nebo to je na ledovci a k tomu ještě přírodní sníh navrch. My jsme s tím hrozně spokojení. Trať už je trochu ledovatější, ale my tu máme možnost i rolby, takže oni to projedou rolbou a je to zase příjemné," popsala Samková. 

První dva závody Světového poháru v letošní sezoně se odehrály v agentinském Cerro Catedral. Samková v Jižní Americe obsadila druhé a sedmé místo. Další závody Světového poháru budou následovat až v prosinci.

"Mě to docela baví, mně se to líbilo. Pro všechny, co nás podporují, a pro nás je to náročnější finančně. Ale já doufám, že se třeba jednou za dva roky bude pořádat svěťák na jižní polokouli, protože ta trať byla krásná. A člověk pak jde do těch prosincových závodů s úplně jinou připraveností a sebedůvěrou," pochvalovala si výjimečnost prostředí česká závodnice. 

Argentina pro ni byla také přípravou v podobě velkého časového posunu, který ji čeká i na olympiádě v Koreji. "Já si myslím, že ta olympiáda je lepší v tom, že máme svůj vlastní let. A pojedeme tam s opravdu velkým předstihem, což normálně na Světové poháry nejezdíme. Já už poměrně zvládám časové posuny," řekla. 

Ilustrační foto

Od olympiády v Soči Samková nejen nabrala další sportovní zkušenosti, ale za tři roky se posunula i po psychické stránce. Uvědomuje si, jaký tlak ji před obhajobou čeká. "Musela jsem trochu dospět, jsem zodpovědnější, samozřejmě se to ode mě vyžaduje. A mám víc zkušeností co se týče té jízdy. Člověk toho samozřejmě víc zažil, trénoval tři roky kontinuálně, takže se zlepšil i v technice. Myslím si, že to bude velký tlak, ale zároveň to bude trochu jiné. Všichni mají pocit, že pojedu na olympiádu a že už to bude úplná pohoda. Na druhou stranu budu ale v úplně jiné pozici, protože budu obhajovat," uvedla Samková.

Snowboardcrossařka upozorňuje, že konkurence bude tentokrát výrazně větší. "Když se člověk podívá třeba teď na Světový pohár, tak si myslím, že tam je minimálně šest, osm holek. Já třeba kvalifikaci zajedu lépe než ony. Ale pak když jedeme v rozjížďkách, tak to je úplně něco jiného. Taky trať bude jiná, bude těžší, než byla v Soči, protože ten sport se celkově pořád posouvá," vysvětlila Samková.


Hlavní zprávy

Nejčtenější články