Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ledecká si dojela v paralelním slalomu pro zlato

Lachtal - Snowboardistka Ester Ledecká se stala první českou mistryní světa v paralelním slalomu. Devatenáctiletá dcera zpěváka Janka Ledeckého na šampionátu v Lachtalu po druhém místě z kvalifikace nenašla ve vyřazovací části přemožitelku a ve finále porazila domácí Rakušanku Julii Dujmovitsovou. Závod mužů vyhrál Ital Roland Fischnaller.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

Dosud posledními českými mistry světa v zimních sportech byli v roce 2007 běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a slalomářka Šárka Strachová. "Já tomu pořád nemůžu uvěřit, je to skvělý a neuvěřitelný," řekla v cíli Ledecká. "Právě jsem si splnila sen. Můj děda byl mistr světa a já jsem nyní také," uvedla vnučka hokejisty Jana Klapáče.

Ledecká se pasovala do role favoritky začátkem ledna výhrou ve slalomu světového poháru v Bad Gasteinu a na MS svoji formu potvrdila. V dopolední kvalifikaci měla druhý čas a díky tomu si mohla vybírat dráhu ve vyřazovacích jízdách.

Devatenáctiletá Ledecká jela suverénně i v osmifinále a o 12 let starší Japonku Tomoku Takeučiovou jasně vyřadila. V červených brankách stříbrnou olympijskou medailistku ze Soči v paralelním obřím slalomu porazila o 1,5 sekundy.

Ve čtvrtfinále se Ledecké zpočátku držela Ruska Jekatěrina Tuděgeševová, která předtím vyřadila trojnásobnou vítězku světového poháru Patrizii Kummerovou ze Švýcarska, ale Češka znovu v červené dráze byla v cíli dříve o 59 setin.

Semifinálový souboj přinesl nejvyrovnanější boj. V modré dráze stála domácí Marion Kreinerová a nakonec pro Ledeckou rozhodlo jen 24 setin. Zato ve finále bylo jasno už po pár metrech, jelikož další Rakušanka Dujmovitsová brzy chybovala. Ledecká tak projela trať bez tlaku soupeřky a mohla se radovat z titulu.

"Neslyšela jsem ji za sebou, ale jela jsem naplno až do cíle. Už se mi totiž jednou stalo, že jsem také soupeřku neslyšela, trochu jsem zvolnila a ona mě pak dojela a vyhrála. Nechtěla jsem, aby se to opakovalo. Teď prožívám úžasné pocity, už mě bolí pusa od toho, jak se pořád usmívám," líčila Ledecká.

Ledecká bude mít na mistrovství světa šanci získat ještě jednu medaili. V pátek bude favoritkou také paralelního obřího slalomu. Předloni obě tyto disciplíny vyhrála na juniorském MS v Turecku.

V závodu mužů se Češi do vyřazovacích jízd nedostali. Viktor Brůžek a Martin Glajch vypadli už v první části kvalifikace.

Snowboarding - paralelní slalom:

Muži: 1. Fischnaller (It.), 2. Sobolev (Rus.), 3. Marguč (Slovin.), 4. March (It.), ...41. Brůžek, 49. Glajch vyřazeni v kvalifikaci.

Ženy: 1. Ledecká, 2. Dujmovitsová, 3. Kreinerová (obě Rak.), 4. Jörgová (Něm.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články