Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Koudelkovi se nedaří, psychickou nepohodu chce zlomit na Turné

Praha - Skokan na lyžích Roman Koudelka si sezonu představoval jinak a s prozatímním průběhem nemůže být spokojen. Místo umisťování na stupních vítězů se souží a často se pohybuje ve výsledkové listině mimo bodovanou třicítku. Také proto se v přípravě více zaměřuje na svou psychickou stránku a častěji pracuje s psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/DPA autor: Jan Woitas

Koudelka byl roky českou jedničkou, nyní je v reprezentaci až třetí v pořadí za objevem sezony Vojtěchem Štursou a veteránem Jakubem Jandou. "Moc radosti teď nemám, trochu se to podělalo prvními závody. Moc jsem chtěl, ale hlava mě nepustila," řekl Koudelka. V druhém závodu sezony ve finské Ruce byl po prvním kole šestý, ale další pokus se mu nepovedl a od té doby se trápí.

"Pěkně mě to rozčiluje," přiznal pětinásobný vítěz závodu Světového poháru. "Ale někdy jseš nahoře, někdy dole. Já vím, že to je jen v hlavě," prohlásil. Na tréninku v Klingenthalu totiž skákal přes 135 metrů, v přípravě se mu dařilo i v Ga-Pa. "Vím, že to je jen psychický problém. Nejsem úplně v háji, že bych nevěděl kudy kam. Cítím se dobře, ale chtělo by to nějaký výsledek," podotkl sedmadvacetiletý skokan, který letos bodoval ve třech ze šesti závodů a nejlépe byl sedmnáctý.

Rád by se dobrého výsledku dočkal už na Turné čtyř můstků, které začne čtvrteční kvalifikací na závod v Oberstdorfu. "Nejlepší by bylo, kdybych na Turné skočil všechny závody," pousmál se hořce. Koudelka ví, že to bude hodně těžké, ale k lepší výkonnosti by ho mohl nakopnout extrémně povedený soutěžní skok. "Tréninkové skoky mám dobré," podotkl.

Zatímco v tomto ročníku ještě nedosáhl na elitní patnáctku, v minulé sezoně vyhrál závod SP ve Wisle a v té předchozí byl na stupních vítězů hned osmkrát. "Teď je to jiné," konstatoval Koudelka. Před sezonou přitom mluvil o úspěchu na Turné a hlavně útoku na medaile na únorovém mistrovství světa v Lahti. "To se docela zásadně změnilo. Dívám se jen k Turné, věřím, že když se jeden skok povede, že se to zlomí. Na Turné si to chci užít a chytit se. Před mistrovstvím světa je pořád dost času. Teď nejsem v pozici, že bych si na sebe měl vyvíjet tlak," doplnil.

Ve Světovém poháru už je jedenáct sezon, už dávno není tím talentovaným teenagerem. V létě se mu narodil syn Karel, začat stavět dům. I to mohou být faktory, které se na jeho formě mohly projevit. "Já to tak nevnímám," ujistil Koudelka. "Karel na to nemá vliv, stejně jsem pořád pryč," mávl rukou. Doma akorát přebaluje a vozí kočárek. "Víc jsem se ještě nenaučil," pousmál se.

Výstavba domu ale zátěží je. I finanční. "Starosti to určitě jsou, mám na to ale lidi, kteří se o to starají," řekl Koudelka. "Ale už by to chtělo vydělat nějakou korunu, lehce mě to brzdí," připustil. Velkou část přípravy si totiž hradí ze svého. "To je realita a nejsou to malé částky. Potřebuju skákat dobře, abych si příští rok mohl zaplatit přípravu, vždyť je olympiáda," upozornil.

Vánoce strávil doma s rodinou. Musel ale dávat pozor na to, aby moc nepřibral. "Přibral jsem půl kila, to je v pohodě," řekl. "Ale je jasné, že jsem se trochu musel hlídat. Nemohl jsem sníst po návštěvách všechno, co mi dali pod nos, to bych byl jako koulička," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články