Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skokani začínají v Klingenthalu. Koudelka obhajuje vítězství

Klingenthal (Německo) – V "horkém" listopadu začíná Světový pohár ve skocích na lyžích. V Klingenthalu navzdory vysokým teplotám připravili velký můstek, kde se však kvůli silnému větru odložila kvalifikace, jež se uskuteční až před závodem jednotlivců v neděli. V sobotu je na programu soutěž týmů. České barvy bude v Německu hájit čtveřice Lukáš Hlava, Jakub Janda, Jan Matura a Roman Koudelka. Ten v Klingenthalu loni vyhrál svůj první pohárový závod v kariéře.

Sníh, který pořadatelé vyrobili metodou škrábaného ledu a s pomocí chemie, vydržel i teploty kolem 15 stupňů Celsia v posledním týdnu. O víkendu se má podle předpovědi ochladit až k bodu mrazu, situace by se tak měla zlepšit a povrch by měl být kvalitní. Otázkou však zůstává, zda se utiší silný vítr, který v Klingenthalu často dělá organizátorům problémy.

Spíše už letní sport

"Je to zvláštní, chystat se na Světový pohár v jarním počasí. Je to rok od roku horší a horší. Kamarádi se mě ptají, jestli to vůbec začne, a když jim řeknu, že ano a kousek za Karlovými Vary, tak se na mě dívají, jestli jsem nespadl z višně," uvedl Koudelka s úsměvem. "Technologie výroby sněhu jde sice dopředu, ale jestli to takhle bude pokračovat dál, tak za deset let to bude spíš letní sport na letní olympiádu," řekl v nadsázce.

Koudelka v Klingenthalu obhajuje triumf. "Bude to pro mě zase nová zkušenost. Každopádně se nechci stresovat, skoky si chci užívat a stabilizovat výkony v elitní desítce, nejlépe u stupňů vítězů," řekl Koudelka, jenž stále spolupracuje s psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou.

Trénuje ho Rakušan Richard Schallert, který má ve skupině ještě mladé talenty, ostatní zkušené skokany dostal na povel Michal Doležal. Pod jeho vedením pokračuje v kariéře také sedmatřicetiletý Janda, vítěz SP a Turné čtyř můstků z roku 2006. "Mám podporu Dukly a výrobce lyží, tak jsem se rozhodl pokračovat," prohlásil Janda, který o konci kariéry uvažoval vážně před dvěma lety, ale motivuje ho mimo jiné i Japonec Noriaki Kasai.

Třiačtyřicetiletý závodník, dvojnásobný medailista z OH v Soči, rovněž nekončí a podle všeho by opět mohl promlouvat do boje o přední pozice. Favorité by měli být stejní jako loni. Silní budou tradičně Němci v čele s obhájcem vítězství v seriálu Severinem Freundem, výbornou formu má údajně šestnáctiletý Slovinec Domen Prevc, nejmladší z tria bratrů Prevcových. Rakušané přivezou do Klingenthalu šest mužů včetně Stefana Krafta, který je na tom podle Koudelky také skvěle. Nory povede Anders Fannemel, čtvrtý v minulé sezoně SP.

Vrcholem sezony bude kromě tradičního Turné čtyř můstků na přelomu roku také mistrovství světa v letech v polovině ledna v rakouském Bad Mitterndorfu.

Program Světového poháru ve skocích na lyžích:

21. listopadu - Klingenthal (týmy), 22. listopadu - Klingenthal, 27. listopadu - Kuusamo, 28. listopadu - Kuusamo, 5. prosince - Lillehammer, 6. prosince - Lillehammer, 12. prosince - Nižnij Tagil, 13. prosince - Nižnij Tagil, 19. prosince - Engelberg, 20. prosince - Engelberg.

Turné čtyř můstků: 29. prosince - Oberstdorf, 1. ledna - Garmisch-Partenkirchen, 3. ledna - Innsbruck, 6. ledna - Bischofshofen.

9. ledna - Willingen (týmy), 10. ledna - Willingen,

MS v letech a lyžích: 15. a 16. ledna - Tauplitz/Bad Mitterndorf, 17. ledna - Tauplitz/Bad Mitterndorf (týmy).

23. ledna - Zakopane (týmy), 24. ledna - Zakopane, 30. ledna - Sapporo, 31. ledna - Sapporo, 6. února - Oslo (týmy), 7. února - Oslo, 10. února - Trondheim, 13. února Vikersund (lety), 14. února - Vikersund (lety), 20. února - Lahti (týmy), 21. února - Lahti, 23. února - Kuopio, 27. února - Almaty, 28. února - Almaty, 4. března - Wisla, 5. března - Wisla, 12. března - Titisee-Neustadt, 13. března - Titisee-Neustadt, 18. března - Planica (lety), 19. března - Planica (lety/týmy), 20. března - Planica (lety).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články