Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Jandova kariéra nekončí. K pokračování ho motivovali Kasai i Ahonen

Praha - Vítěz Turnaje čtyř můstků z roku 2006 Jakub Janda se rozhodl, že svou kariéru nehodlá ukončit. Před uplynulou olympijskou sezonou sice rodák z Čeladné prohlásil, že bude jeho poslední, ale nyní šestatřicetiletý skokan svůj záměr změnil.

Jakub Janda
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

K prodloužení Jandu motivoval Japonec Noriaki Kasai, který v 41 letech získal dvě medaile na olympiádě v Soči a vyhrál závod světového poháru. Impulzem pro Jandu přehodnotit rozhodnutí byl i rozhovor s Finem Jannem Ahonenem, s kterým společně vyhráli Turné čtyř můstků v roce 2006. "Na 99,9 procenta končím," říkal Janda ještě v prosinci před Turné čtyř můstků a chystal dokonce rozlučkový exhibiční závod na Dolní Moravě.

V sezoně ale neskákal špatně a Kasaiovy výkony mu ukázaly, že v 36 letech není starý. "Hodně aspektů hovořilo pro i proti pokračování, ale najednou se vyšvihl Kasai a posunul náš sport do jiných dimenzí," řekl Janda. "Dřív jsme byli ve třiceti staří, ale Kasai ukázal, že i ve 42 letech se dá skákat na špičkové úrovni. Kasai asi posunul kariéru hodně sportovcům," dodal.

Stejně jako Janda se chystal končit jeho vrstevník a sok Ahonen. Potkali se spolu na olympiádě v Soči na lanovce, kde Fin prohlásil, že se rozhodl pokračovat. "Podívej se na Kasaie. V dnešní době není nic nemožné, takže proč teď končit," slyšel Janda od Ahonena a řekl si: "Přece nebudu sedět u televize, dívat se, jak Ahonen skáče, a říkat si, vždyť tam jsem mohl být taky. Ještě můžu skákat na solidní úrovni."

Janda prožil nejlepší období v letech 2004 až 2006. Na kontě má šest vítězství v závodech světového poháru, kterému celkově dominoval v roce 2006. Tehdy ovládli s Ahonenem stejným bodovým ziskem také prestižní Turné čtyř můstků. Předminulá sezona se Jandovi nepovedla, i proto myslel na konec. "Byla tragická," vzpomínal.

V uplynulém roce se ale třikrát dostal v SP do desítky, nejlépe byl v Engelbergu pátý. "Měl jsem v zimě najednou zase pár dobrých závodů, i pár špatných, ale pořád se dá s mladými na úrovni skákat," zjistil Janda. Až po sezoně se uvidí, o jak dlouho si kariéru prodlouží. "Rozhodovat se budu s chladnou hlavou a uvidím, jestli budu skákat rok, dva, tři nebo čtyři," řekl Janda.

K české skokanské reprezentaci se po pěti letech vrátil rakouský trenér Richard Schallert. Při jeho prvním angažmá si s Jandou do oka nepadli, ale nyní je situace jiná. "Jsme o pět let dál a vyspělejší. Zatím, co jsme se bavili, tak nemůžu říci, že by nastal problém, spíš naopak. Komunikace mezi námi je velice dobrá," uvedl Janda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články