Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Koudelka je zpět. V Polsku nesmí "vyhořet"

Praha - Roman Koudelka se vrací do reprezentačního týmu. O místo v nominaci na olympijské hry bude skákat ve čtvrtek ve Wisle a v páteční kvalifikaci, případně v nedělním závodu v Zakopaném. Po polských dílech světového poháru vynechá klání v Japonsku, rád by ještě trénoval. Ve hře je také jeho účast ve Willingenu na přelomu ledna a února, posledních závodech před OH v Soči.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Jméno Koudelka v nominaci na OH zatím figuruje. Podmínkou však je, aby skokan, který před dvěma lety platil za velký talent a byl českou jedničkou ve světovém poháru, v Polsku "nevyhořel". "Rada úseku rozhodne v neděli," řekl šéf úseku Rostislav Jozífek. Na jedno místo od FIS může nominovat, koho chce, bez udání důvodu. "Takže pokud to nebude fatálně špatné, kloníme se k tomu, že by měl do Soči odjet. Tedy pokud bude zdravotně v pořádku," uvedl.

Problémy odezněly

Koudelka se před touto sezonou potýkal se zdravotními problémy neznámého původu. Bolela ho hlava, krční páteř, míval stavy úzkostí a bušení srdce. Kvůli tomu skoro tři měsíce odpočíval, ale jeho stav se přes Vánoce z ničeho nic zlepšil, a Koudelka tak mohl alespoň jednou závodit při Turné v Garmisch-Partenkirchenu. Od té doby trénuje a je v pořádku. "Musím to zaťukat, ale vypadá to dobře, snad to vydrží. Trénuju naplno," řekl.

Fyzicky se prý za pár týdnů dostal na stejnou úroveň, na níž loni zakončil sezonu. "Trénoval jsem na suchu, ale ze začátku to bylo krušné, tělo bylo moc odpočaté a všechno mě bolelo. Ale zvládl jsem to, kondičně jsem na tom super, sílu do nohou jsem dostal rychle," ujistil. "Jen musím víc dbát na regeneraci, každý den se snažím využívat saunu a vířivku," uvedl.

Problém je ale skákání. Od závodů v Ga-Pa nemá jediný skok na velkém můstku, na malém si skočil patnáctkrát minulý týden v italském Predazzu. "Takže to bude těžké," řekl s vyhlídkami na start ve Wisle, kde vloni obsadil třetí místo v závodě letní Grand Prix. Potřeboval bych tak tři až čtyři dny tréninků dopoledne i odpoledne, mít na to klid," prohlásil.

Zdraví nad Soči

Nenervuje se ale, jestli pojede do Soči, nebo ne. Je hlavně rád, že se dal zdravotně do pořádku. "Buď se za mě postaví a pošlou mě tam, ještě je totiž docela čas něco potrénovat, nebo nepojedu, což by mě tedy mrzelo, ale asi bych se přes to nějak přenesl. Pro mě je důležité, že jsem zdravý," dodal.

Vrcholem sezony bude vedle únorové olympiády také následné MS v letech na lyžích, které bude v polovině března hostit Harrachov. Tam byl Koudelka v roce 2011 při závodu světového poháru třetí, jeho nejlepším výsledkem v kariéře je druhé místo ze závodu ve Willingenu před dvěma lety.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články