Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Portyk si dojel pro nejlepší umístění v kariéře, v Ramsau kraloval Frenzel

Ramsau - Životní desáté místo obsadil v závodě Světového poháru v Ramsau sdruženář Tomáš Portyk. Devatenáctiletý reprezentant si o dvě pozice vylepšil dosavadní maximum, které držel od lednové soutěže v Schonachu. Závod vyhrál německý olympijský vítěz Eric Frenzel před norským mladíkem a suverénním vítězem skokanské části Jarlem Magnusem Riiberem a krajanem Manuelem Faisstem. 

Tomáš Portyk
zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

"Desáté místo je super a je pro mne obrovská motivace. Škoda, že mi v posledním kopci došlo, mohlo to být ještě lepší. Ale i tak jsem se přesvědčil, že se mohu s nejlepšími měřit a že jsem se jim výkonnostně přiblížil," pochvaloval si Portyk. "Nemám mu co vytknout. Bojoval, běžel takticky a do závodu dal skutečně všechno. Je to určitě velké povzbuzení do další práce," neskrýval spokojenost trenér Vladimír Šmíd. 

Portyk se v této sezoně lepší závod od závodu. Seriál zahájil v Lillehammeru diskvalifikací, pak přidal 39. místo, v sobotu v Ramsau poprvé bodoval a nyní už pronikl do elitní desítky. Pokaždé se opíral o povedený skok, v němž mimo úvodní diskvalifikaci neskončil hůře než pátý.

Tentokrát se díky výkonu 93,5 metru vydal do stopy z dosud nejvýhodnější pozice, z třetího místa, a přestože s 37. časem mezi 49 běžci opět patřil spíše k průměru, tentokrát se na desetikilometrové trati tolik nepropadl. Do posledního okruhu vjížděl dokonce třetí.

"Skvěle mi jely lyže, měl jsem je výborně připravené. Po nevydařeném závodě v Lillehammeru, kde jsem se ve zmrzlé stopě propadl z pátého místa do čtvrté desítky, jsem chtěl hlavně ukázat, že běhat umím a že mám na víc," nastínil svou motivaci Portyk. 

Před ním dorazili do cíle jen čtyři Němci, čtyři Norové včetně lídra pořadí SP Magnuse Kroga na pátém místě a o pouhou desetinu sekundy i Japonec Akito Watabe. 

Závod SP v severské kombinaci v Ramsau (Rakousko):1. Frenzel (Něm.) 21:56,5, 2. Riiber (Nor.) -10,2, 3. Faisst (Něm.) -10,3, 4. Graabak -18,4, 5. Krog (oba Nor.) -18,5, 6. Riessle (Něm.) -18,7, 7. Klemetsen (Nor.) -18,8, 8. Rydzek (Něm.) -19,6, 9. A. Watabe -20,4, 10. Portyk (ČR) -20,5.

Průběžné pořadí SP (po 4 z 18 závodů): 1. Krog 257 b., 2. Riessle 249, 3. A. Watabe 194, 4. Frenzel 191, 5. Moan (Nor.) 147, 6. Riiber 140, ...22. Portyk 40.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články