Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Trenér Novák: Za rok za dva bude Zdráhalová bojovat o bednu

Heerenveen (Nizozemsko) - Čtvrtý start na mistrovství Evropy ve víceboji a opět vylepšení osobního maxima. Rychlobruslařka Nikola Zdráhalová má za sebou vydařený šampionát. V nizozemském Heerenveenu obsadila deváté místo a poprvé v kariéře se probojovala do první desítky. A budoucnost má nakreslenou pěkně. Podle jejího kouče Petra Nováka by záhy mohla bojovat o elitní umístění.

Nikola Zdráhalová
zdroj: AP autor: Geir Olsen

"Mistrovství hodnotím kladně. Vůbec jsem nečekala, že bych mohla být do desátého místa, takže jsem spokojená," řekla Zdráhalová, která byla před rokem v Minsku třináctá.

"Věřím, že příští rok bude útočit na první šestku. Rok od roku jde nahoru. Vedu ji šest let a vždy říkám, že u mě musí být závodník šest až osm let, abychom takzvaně rozbudovali organismus. Ještě si musíme rok dva počkat a pak bude bojovat o bednu," uvedl trenér Petr Novák na adresu dvacetileté svěřenkyně.

Zdráhalová na ME debutovala v roce 2014, kdy obsadila 25. místo. V následující sezoně byla šestnáctá a loni třináctá. Teď se bývalá hokejistka chce zaměřit hlavně na kvalifikaci na olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu 2018. "Doufám, že mi to vyjde," řekla týmová kolegyně Martiny Sáblíkové. Stejně jako ona se cítí lépe na dlouhých tratích. I proto momentálně na výraznější úspěchy ve čtyřboji tolik nemyslí.

 "Musím zlepšit pětistovku, aby bylo pro další těžší to na mě třeba na třech kilometrech najet. Zlepšit ale musím i trojku. Všechno musí do sebe zapadnout, aby to vyšlo," uvedla Zdráhalová, která přitom v Heerenveenu byla na nejkratší trati šestá.

V Nizozemsku se vypořádala i s kritickým momentem. V závodě na 1500 metrů se dostala bruslí do kontaktu s Ruskou Annou Jurakovovou, kterou následně diskvalifikovali.

"To se mi stalo poprvé. Dokonce jsem se snažila přibrzdit, abychom snáz vystřídaly," řekla Zdráhalová, která jela z vnější dráhy a měla přednost. "Celou rovinu jsme jely vedle sebe. Lehce jsem zpomalila, ale ona jak zanožovala, tak mě kopla bruslí," popsala kontakt v rychlosti přes 45 km/h. "Bylo mi jí líto, když ji vyloučili," dodala Zdráhalová, jež se díky tomu posunula z desátého na deváté místo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články