Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sáblíková triumfovala na 3000 metrech i v Naganu

Nagano – Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála i druhý závod Světového poháru na 3000 metrů. V Naganu porazila časem 4:03,57 druhou Antoinette de Jongovou z Nizozemska o necelou sekundu a navázala na týden starý triumf z čínského Charbinu. Trojnásobná olympijská vítězka tak úspěšně vykročila za jedenáctým prvenstvím v celkovém hodnocení seriálu v řadě. Sáblíková se představí ještě na tratích na 1000 a 1500 metrů a zvažuje i start v hromadném závodě.

Vítězné gesto Martiny Sáblíkové
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Sergej Savostjanov

"Je super, že se největší soupeřky v pořadí za mnou oproti Číně trochu protočily a mám hned takový náskok," řekla Sáblíková, jež v pohárovém pořadí disciplíny vede už o 60 bodů před De Jongovou.

Sáblíková se v dějišti olympijských her v roce 1998 opět představila v poslední rozjížďce, její soupeřkou však tentokrát nebyla Ireen Wüstová, ale další Nizozemka Marije Jolingová, druhá žena z Charbinu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková vyhrála i druhý závod SP na 3000 metrů

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka začala rychleji než před týdnem, již na mezičase 600 metrů byla třetí, do čela se však i tentokrát dostala až v samotném závěru. Ještě 800 metrů před cílem ztrácela na De Jongovou dvanáct setin, na metě 2600 metrů už ale vedla a nakonec nizozemskou soupeřku porazila o 97 setin.

"Byl to hrozně těžký závod. I když je tady daleko rychlejší led než v Číně, bylo vidět, že to holky, co startovaly přede mnou, nerozjížděly od začátku úplně naplno. Já taky nejela úplně nadoraz, abych pak měla sílu poslední dvě kola," uvedla Sáblíková.

Oproti Charbinu Sáblíková na rychlejší dráze vylepšila svůj čas o více než 4,5 sekundy a připsala si 44. individuální triumf v SP. V pohárovém pořadí disciplíny vede už s náskokem 60 bodů před De Jongovou.

Nejlepšího výsledku v naganském SP na trojce dosáhla Nikola Zdráhalová, která obsadila časem 4:14,32 desáté místo v divizi B a získala pět bodů. Dvacetiletá rychlobruslařka se na bodované pozice na této trati probojovala podruhé v kariéře, loni v Heerenveenu byla v béčku dvanáctá. Oproti Charbinu zajela Zdráhalová o téměř deset sekund rychlejší čas.

Při svém druhém oficiálním startu za Českou republiku byl poprvé klasifikován Sebastian Druszkiewicz, jenž v divizi B závodu na 5000 metrů skončil šestnáctý. Před týdnem v Číně skončila jeho premiéra diskvalifikací.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články